Dostupni linkovi

Srpski činovnici najavljuju proteste


Zgrada Vlade Srbije
Pod pritiskom MMF-a ministarka finansija Dijana Dragutinović najavila je otkaze za 14000 zaposlenih u javnom sektoru i dodala da je to tek početak. Rukovodstvo Sindikata zaposlenih u upravi kaže će organizovati masovne proteste ili obustave rada ako Vlada bez konsultacija sa njima počne da otpušta.

Ministarka finansija je izjavila da je plan za otpuštanje 14000 zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji tek početak, s obzirom na to da je za ostale zaposlene u javnom sektoru koje čekaju otkazi potrebno više vremena.

Dragutinović je najavila da sitmulativnih otrpemnina u državnim instutcijama neće biti, a da se procenjuje je da će one iznositi oko 50 odsto godišnje zarade.
Dijana Dragutinović

Prema toj računici, ušteda u budžetu će biti polovina godišnjih zarada otpuštenih i ona će biti vidljiva već iduće godine. Prema prvim procenama, viška zaposlenih najviše ima u opštinama na jugu Srbije", istakla je ministarka.

Ona je rekla da na sednicama Vlade nikada nije bilo rasprave o njenoj smeni.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će u okviru reorganizacije i modernizacije državne administracije u neraednih nekoliko godina bez posla ostati više od 10 000 radnika, ali da to neće biti lako:

„Postoji jedna izreka u ministarstvima koja kaže: službenici su zimzeleni, a ministri su listopadni. Ništa ne rade, dobijaju platu, ne mogu biti otpušteni zbog sadašnjih zakona. Ono što je najvažnije jeste da smo završili nacrte zakona o potrebnom broju činovnika, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. Završene su takođe i Nacrt izmene i dopune zakona o javnim službenicima i verujem da će on biti predmet razmatranja na vladi u narednih nekoliko nedelja. Što znači da će u skupštini biti usvojen u oktobru.

Nakon usvajanja tog zakona u Skupštini, sledi period primene zakona. On se primenjuje odmah, a to znači da će sva ministarstva, posebnim aktom vlade, dobiti nalog da usklade svoje sistematizacije do kraja godine sa novim zakonom. Dakle do 31. oktobra će biti završene sistematizacije i od 1. januara će država imati manje činovnika kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.“


Mladjan Dinkić
Ko ne uradi sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, biće kažnjen, rekao je Dinkić.

„Ministar milion dinara kazna. Svi pomoćnici ministara i agencija raznih – po 200.000 dinara plus nema isplate plata od januara meseca za višak radnika.“


Prva prepreka Vladinom planu za seču birokratije već se oglasila. Predsednik Sindikata zaposlenih u upravi Njegoš Potežica kaže za Radio Slobodna Evropa kako će taj sindikat reagovati ako Vlada bez konsultacija sa njim počne da otpušta.

“Ukoliko ne bude sve to ispoštovano, kako Sindikat insistira, mi imamo već donetu odluku o sprovođenju generalnog štrajka zaposlenih u ovim našim delatnostima. Može se čak dogoditi da štrajk zaposlenih u državnim organima i lokalnoj upravi, upravo počne dana kada bude trebalo da se nastave pregovori vlade i Međunarodnog monetarnog fonda.”


Racionalizaciji u javnom sektoru prići „hladne glave“


Među zaposlenima u lokalnoj samoupravi u Srbiji nastala je nelagoda posle najave ministarke finansija, izjavio je za RSE Aleksandar Marton, gradonačelnik Zrenjanina.

On kaže da je informacije o svemu dobio samo putem medija.

Iako ne spori da u državnim i lokalnim samoupravama postoji višak, on smatra da sa njegovim gradom to nije slučaj. Marton objašnjava da racionalizaciji u javnom sektoru treba prići „hladne glave“ i zaista napraviti pravi presek gde ima viška i gde se radi, a gde ne.

"Mi smo grad sa 140.000 stanovnika, a u gradskoj upravi je nešto manje od 300 zaposlenih. Mi dakle zaista nemamo preteranog viška“,
kaže gradonačelnik Zrenjanina koji dodaje da na primer Leskovac sa približno istim brojem stanovnika ima oko 800 zaposlenih.

Ekonomski analitičar Đorđe Đukić kaže za RSE da ga nije iznenadila cifra od 14.000 viška u javnom sektoru. On kaže da je redukciji broja zaposlenih trebalo pristupiti i pre nego što „nas je MMF na to primorao“.

Đukić podvlači da je glomazan državni aparat posledica političke scene u Srbiji deceniju unazad. On objašnjava da su „dosadašnje koalicije na raznim nivoima, od lokalnih do rebubličkih, omogućile zapošljavanje mnogobrojnih činovnika“.

„Za Srbiju bi mnogo bolje bilo da su u proteklom dugom nizu godina vladale samo dve partije, s obzirom na produkciju troškova po ovoj liniji“, kaže Đorđe Đukić, ali i napominje da je sve „ovo skretanje pažnje sa mnogo važnije stvari, a to je da mi kompletno moramo reformisati javni sektor u naredne dve tri godine“, rekao je Đukić.
XS
SM
MD
LG