Dostupni linkovi

EK upozorila Tursku za kažnjavanje medija



Evropska komisija ocijenila je u petak da je ogromna novčana kazna za poreznu pronevjeru koju je turska vlada odredila novinskoj opozicijskoj grupaciji Dogan teški napad na slobodu štampe koji ne ide uz kandidaturu Turske za EU.

Kazna bez presedana od 1,7 milijardi eura određena u srijedu grupaciji Dogan Yayin Holding (DYH), najvećoj turskoj nezavisnoj novinskoj grupaciji, posljednja je epizoda sukobljavanja s državnim vlastima, odnosno vladinom Strankom pravde i razvoja.

"Kada je kazna tako velika da prijeti opstanku cijele novinske grupacije, kao što je ovdje slučaj, tada je u igri sloboda štampe", naglasio je Amadeu Altafaj.

Evropska komisija će u svom narednom izvještaju o pregovorima o proširenju EU-a koji se vode s Turskom i koji treba da bude usvojen 14. oktobra dati ovoj aferi mjesto koje zaslužuje, izjavio je Altafaj.

Glasnogovornik je izrazio žaljenje što je ovaj događaj u suprotnosti s ohrabrujućim pomacima zabilježenim ovog ljeta u Turskoj, naročito na temu kurdske manjine i odnosa s Armenijom, "koji će također biti navedeni u izvještaju".
XS
SM
MD
LG