Dostupni linkovi

Slovenija odustala od blokade Hrvatske


Borut Pahor i Jadranka Kosor na pres konferenciji u Ljubljani, 11. septembar 2009.
Borut Pahor i Jadranka Kosor na pres konferenciji u Ljubljani, 11. septembar 2009.
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor dogovorili su danas u Ljubljani da će Slovenija deblokirati hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom.

Slovenski premijer Borut Pahor predložit će svojim parlamentarnim odborima za vanjsku politiku i europska pitanja da deblokiraju hrvatske pregovore o članstvu u Europskoj uniji, a zauzvrat Hrvatska odustaje od svog zahtjeva da se granični spor riješi pred međunarodnim sudom i pristaje na međunarodnu arbitražu kao konačno rješenje graničnog spora.

Osim toga, Hrvatska je danas i pismeno potvrdila ono što je niz puta izrečeno – da nijedan dokument niti usmena izjava u okviru pregovaračkog procesa o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji ne prejudicira granice.

Hrvatska očekuje hitno deblokiranje otvaranja 9 pregovaračkih poglavlja i zatvaranja 5 poglavlja. Premijerka Jadranka Kosor:

„Mi smo pozvali švedsko predsjedništvo EU da sazove međuvladinu konferenciju. Vjerujemo da će se ona održati do kraja ovog mjeseca.“

Dogovor oko granice mora se postići do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, naglasio je slovenski premijer Borut Pahor. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa Europskom unijom i čelnica oporbenih narodnjaka Vesna Pusić nazvala je današnji dogovor pozitivnim pomakom.

„Tu nema prostora ni za kakav trijumfalizam ni za koga, osim eventualno za malu pohvalu zdravoj pameti, pa makar i sa zakašnjenjem.“


I druge političke stranke pozitivno ocjenjuju današnji dogovor, osim oporbenog Istarskog demokratskog sabora koji tvrdi da je Hrvatska – odustajanjem od zahtjeva da se granica riješi na međunarodnom sudu - bespotrebno oslabila svoju pregovaračku poziciju.
XS
SM
MD
LG