Dostupni linkovi

Ukinuta poternica za Lauševićem


Žarko Laušević
Žarko Laušević
Treći opštinski sud u Beogradu povukao je poternicu za crnogorskim glumcem Žarkom Lauševićem, koja je za njim bila raspisana 2002. godine, zbog izvršenja kazne od 13 godina.

Laušević se sada nalazi u pritvoru u Njujorku gde je 2. jula uhapšen jer nije imao boravišne papire i američki sud 14. septembra treba da odluči da li će ga deportovati u Srbiju.

Portparol Republičkog tužilašta Tomo Zorić izjavio je za naš program da je sud usvojio predlog tužioca da se odloži izvršenje kazne do okončanja njegovog slučaja.

Laušević će, tako, ukoliko se nađe na teritoriji Srbije, biti slobodan i odluku Vrhovnog suda sačekati na slobodi.

“Zato što smo mi uputili zahtev za zaštitu zakonitosti Ustavnom sudu Srbije kako bi se preispitala odluka Vrhovnog suda Crne Gore kojom je drastično povećana kazna Žarku Lauševiću sa četiri na trinaest godina zatvora. Naime, državni tužilac smatra da je povređeno njegovo pravo na odbranu. O njegovom se pravu na zaštitu zakonitosti, koji je uputio tadašnjem saveznom državnom tužiocu, nikada nije ni izjašnjavalo iz poznatih razloga, jer je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa”, kaže Zorić i dodaje:

“Uloga tužioca jeste da goni počinioce krivičnih dela. Mi smo veoma oštri u vidu kaznene politike i zahtvamo visoke kazne, ali naš je posao i da zaštitimo prava okrivljenih kada smatramo da su ona povređena. U slučaju Žarka Lauševića, njegovo pravo je definitivno povređeno i to je stav tužilaštva.”

Vrhovni sud Crne Gore je prvostepenu kaznu sa četiri godine, koliko je Laušević odležao u zatvoru do izricanja presude, povećao na 13 godina zatvora, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kom su stradala dva mladića.

U Leksikonu YU – mitologije Žarko Laušević označen je kao jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumaca svih vremena. Među njegovim ostvarenjima su pozorišna predstava Sveti Sava, filmovi Oficir s ružom, Braća po materi i Bolje od bekstva, film u kome je odigrao ulogu koju mu je život sada samom nametnuo.

Dramaturg Borka Pavićević kaže da je nakon svega što se dešavalo Žarku Lauševiću ukidanje poternice dobra vest.

“Ono što je on živeo ovde devedesetih je bilo strašno. Smatram da je to što je učinjeno moralno, pravno ili pravedno. Kada se setim tih vremena i čemu smo sve bili izloženi… Prekid predstave Sveti Sava u kojoj je igrao i Žarko Laušević…. Sećam se bila sam umetnički direktor Beogradskog dramskog i išla sam u odsek za terorizam MUP-a sa kompletom pisama i telegrama u kojima nam je svako veče javljano da je bomba u gledalištu. Mi smo otkazivali predstave”, priseća se Pavićević










XS
SM
MD
LG