Dostupni linkovi

Komšić i Silajdžić za protestnu notu Srbiji



Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić smatraju da, zbog načina organizacije i realizacije posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića, treba uputiti protestnu notu Srbiji, ali je, zbog nedostatka konsenzusa, razmatranje njihove inicijative po automatizmu, koji nalaže Poslovnik Predsjedništva, odgođeno za iduću sjednicu, saopćio je danas Silajdžićev kabinet.

"Članovi Predsjedništva razmotrili su detaljnu prezentaciju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH o ovoj posjeti, iz koje je vidljivo da je Republika Srbija svjesno ignorirala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, kaže se u saopćenju.

Prema tpm saopćenju naoružana prethodnica srbijanskog predsjednika je ušla na teritoriju BiH "više od tri sata prije nego što je o tome obaviješten MVP BiH ".

Ističe kako je posjeta Palama osjetljivo pitanje s obzirom na zločine koje je paljanski režim, uz direktnu podršku Srbije, počinio u BiH, a što je potvrđeno nizom međunarodnih presuda, uključujući presudu Međunarodnog suda pravde za genocid.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, te predsjednik i premijer Republike Srpske, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, svečano su u utorak otvorili novoizgrađenu osnovnu školu "Srbija" na Palama, za čiju je izgradnju i opremanje Vlada RS izdvojila blizu dva milijuna eura. Vlada Srbije obećala je da će u narednoj budžetskoj godini izdvojiti sredstva za izgradnju fiskulturne dvorane uz novu školu.
XS
SM
MD
LG