Dostupni linkovi

Podgorica se ne obazire na evropsku medijsku praksu


Nebojsa Medojevic
Slučaj drakonskog kažnjavanja lista "Vijesti" zbog prenošenja autorskog teksta Nebojše Medojevića i dalje je u centru pažnje medijske zajednice koja smatra da se time dodatno ograničavaju novinarske slobode u Crnoj Gori.

Koliko je takav slučaj u skladu sa evropskim zakonodavstvom i praksom pitali smo poznate medijske eksperte u Hrvatskoj i Srbiji.

Medijski ekspert iz Srbije Rade Veljanovski, komentarišući odluku suda da list "Vijesti" zajedno sa Medojevićem čiji je tekst prenio, treba da plati kaznu od 33 hiljade eura, iznosi izričit stav o posljedicama takve odluke.

"Nema nikakve sumnje da takve drakonske kazne ometaju rad medija, proizvode kod njih cenzuru i autocenzuru i, razume se, otežavaju konstituisanje jedne slobodne demokratske javne sfere, jer kazne, iako moraju da postoje, jer i mediji greše kao i svi drugi, one moraju da budu primerene okolnostima i primerene delu koje je neki medij učinio. Potpuno sam uveren da ovakva kazna nije u skladu sa evropskim standardima i pretpostavljam da ukoliko bi se ovakav slučaj procesuirao pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu ,da bi sud doneo presudu u korist medija," kaže Veljanovski.

Hrvatski medijski ekspert i dobar poznavalac evropskog medijskog zakonodavstva Vesna Alaburić kaže da slučaj drakonske kazne listu "Vijesti" za prenošenje Medojevićevog teksta treba posmatrati sa dva različita aspekta. Jedan je odgovornost izdavača za ono što prenosi, a drugi je visina novčanog iznosa koji je propisan.

"Što se prvoga pitanja tiče moj je odgovor tu sasvim jasan. Nakladnik je odgovoran za sve tekstove koje objavljuje, bez obzira da li je autor tih tekstova neki političar, novinar, radnik ili bilo koja druga osoba. Prema tome, u ovome slučaju mislim da crnogorski sud nije pogriješio time što je izdavača obvezao na naknadu štete zbog teksta jednog političara," rekla je Alaburić.

Izdavač je, dodaje Alaburić, dužan da vodi računa za sve tekstove da li objavljuju istinite informacije i da li je autor postupao u dobroj vjeri kada je iznosio vrijednosne sudove, bez obzira koliko uvrjedljivi po svom sadržaju mogu biti.

Enormna suma

"Ali ako se ostvaruje neka veća društvena dobit kao što je neka rasprava o važnim društvenim pitanjima tada bi nakladnik imao pravo objavljivati čak i uvredljive vrijednosne sudove. To je jedan pravni standard kojim je i po praksi Evropskog suda za ljudska prava uopće nije sporan. Sada u ovom konkretnom slučaju, ne mogu reći apsolutno ništa jer ne znam kakav je tekst o kom se radi," dodala je ona.

Kada se radi o drugom aspektu čitave priče, odnosno o visini dosuđene kazne listu "Vijesti", Alaburić ističe da je riječ o enormnoj sumi koja je apsolutno neprihvatljiva.

"Po mojim iskustvima u Hrvatskoj takve naknade štete su možda dosuđene nekoliko puta u vrijeme Tuđmanove vlasti, dakle prije desetak godina ,kada su tužene istaknute političke osobe. Danas, naknade štete u Hrvatskoj se svode na nekih od pet do osam tisuća eura i to je nešto što se smatra evropskim prosjekom. Ovih se 33 tisuće eura stvarno mogu smatrati toliko velikom odštetom da ona može izazvati odgovarajuće zamrzavajuće efekte na slobodu medija i u tom pogledu bi ova presuda mogla podlijegati nekim naknadnim izmjenama s obzirom na evropske standarde," kaže Alaburić.

Veljanovski zaključuje kako je poslije presude podgoričkog suda jasno da se vlasti ne obaziru mnogo na evropske standarde i praksu.

"Nema nikakve sumnje da vlast želi da zastraši medije ne bi li na taj način smanjila količinu kritike koja se u jednom demokratskom društvu podrazumeva," kaže Veljanovski.

Sudija Blažo Jovanić prošle nedjelje je presudio da Medojević i osnivač najtiražnijeg crnogorskog dnevnika "Vijesti" solidarno plate 33 hiljade eura vlasniku nikšićke Željezare zbog povrede poslovnog ugleda.

"Vijesti" su tokom izborne trke za predsjednika Crne Gore objavile autorski tekst kandidata Medojevića u kome je on optužio vlasnika Željezare za nezakonito poslovanje i pranje novca.

U obrazloženju presude se navodi kako su "Vijesti" tekst objavile bez bilo kakvih provjera, kršeći zakone i međunarodne konvencije o informisanju i ljudskim pravima. Reagovala je crnogorska medijska zajednica ocjenjujući kako se takvom presudom ugrožava sloboda izražavanja i da je apsurdan zahtjev medijima da provjeravaju istinitost navoda javnih ličnosti čije izjave i tekstova prenose.

Udar na demokratsku kulturu


Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić saopštio je da će njegova stranka predočiti svoju inicijativu u vezi sa raspravom u podgoričkoj skupštini o izglasavanju nepovjerenja gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši. Odgovarajući na direktno pitanje hoće li Socijaldemokratska partija podržati inicijativu opozicije za izglasavanje nepovjerenja Mugoši Krivokapić je saopštio da je to u nadležnosti socijaldemokrata glavnog grada:

Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
"Ove sedmice će ići inicijativa socijaldemokrata glavnog grada prema svim odborničkim klubovima. Dobro je da to ostavimo njima da saopšte svojim kolegama gdje će se jasno odrediti naš stav prema incidentu i želimo da prenesemo afirmaciju institucija koje se time bave. Moram znati da državni organi u svim svojim oblicima, od policije, Tužilaštva, suda moraju imati vremena da kažu svoj stav, da su političari tek na kraju tog puta u nekom razumnom roku očekujem da će biti najhitnije mogući jer radi se o incidentu koji svakako ima negativne posljedice po demokratski razvoj Crne Gore i po onome što su naše obaveze na putu evropskih integracija."

RSE: Znači li to da SDP neće podržati inicijativu, ali ćete sačekati da sud i ostali organi rade svoj posao?

Krivokapić: To znači da SDP ima svoju inicijativu koja će biti i jasno predočena i koja će biti sasvim na afirmaciji onoga što to čini naša obaveza. Moramo dati priliku drugima da odrade svoj posao, prije nego što mi političari uzmemo pravo da ih ocjenjujemo, mi imamo to pravo, ali poslije tog roka kada oni iskažu svoje pravo bavljenja tim slučajem.

Na kontataciju novinara da je dnevnik "Vijesti" pod javnim linčom, a čija je jedna karakteristika i postavljanje privatnih fotografija tog lista na bilborde urednika tog lista u centru grada u cilju njegove diskreditacije predsjednik parlamenta je prokomentarisao ukupnu situaciju nakon napada Mugoše na novinare "Vijesti":

"Činjenica je da je čitav događaj udar na demokratsku kulturu Crne Gore i kulturu tolerancije i kulturu dijaloga, kulturu posebne odgovornosti učesnika u tom događaju. Svakako, bilo koji argument koji neafirmiše tu kulturu nije dobar. U ovom slučaju koji možemo zvati sukob gradonačelnik Mugoša - "Vijesti" ima puno elemenata koji pokazuju da još treba dosta svi zajedno da naučimo u tom dijelu javne odgovornosti i u tom dijelu slobode izražavanja i opredjeljenja na kraju krajeva u svemu tome. Dobro je da će ovaj slučaj trajati u svim svojim oblicima zakonskom, a i u političkom se nadam da će dobiti svoj potpuni iskaz na oba nivoa i u glavnom gradu, a i kada to bude došlo pred Skupštinu Crne Gore dobiće taj svoj politički izraz i ovdje."
XS
SM
MD
LG