Dostupni linkovi

Bičakčiću i Čoviću počelo suđenje za stanove


Dragan Čović
Dragan Čović
Pred Odjelom za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH danas je počelo suđenje bivšem premijeru Federacije BiH Edhemu Bičakčiću i nekadašnjem ministru finansija Draganu Čoviću koji su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Prema optužnici, Bičakčić i Čović se terete da su u funkciji premijera i ministra finansija Federacije BiH, a bez odluke Vlade, 1999. i 2000. iz budžeta izdvojili gotovo osam miliona maraka za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Novcem iz budžetskih rezervi i bez odluke Vlade su kupovani, renovirani i dograđivani stanovi i kuće.

Prema optužnici koju zastupa tužilac Piter Kornek se navodi da su Bičakčić i Čović svojim odlukama omogućili da Služba za zajedničke poslove Vlade Federacije od privatnih lica kupuje stanove, sa privatnim firmama zaključuje ugovore o renoviranju te od novca iz budzeta plaća usluge za posredovanje i porez za kupljene nekretnine, što je u konačnici poreske obveznike koštalo osam miliona maraka.

Tako se navodi da je nekadašnjem zamjeniku minsitra odbrane Federacije BiH Sakibu Mahmuljinu kupljena i dodjeljena na trajno korištenje kuća plaćena više od 250 hiljada maraka.

Udruživanjem sredstava sa „Energoinvestom“, bivšem premijeru Nedžadu Brankoviću je kupljen stan u istoj vrijednosti.

Nešto jeftinija je bila kuća za penzionisanog generala Atifa Dudakovića za koju je plaćeno oko 190 hiljada.

Na popisu kadrova koji su stambeno obezbjeđeni novcem iz budžetskih rezervi a bez odluke Vlade su i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić i nekadašnji državni ombudsmen Mariofil Ljubić kojima su dodjeljeni stanovi vrijedni 190 hiljada.

Nešto jeftiniji stan od 160 hiljada maraka plaćen je nekadašnjem direktoru EP Enveru Kresi, a svojim odlukama Bičakčić i Čović zbrinuli su i nekadsnjeg predsjednika Federacije Ivu Andrića Lužanskog te sutkinju Valeriju Galić.

Na ovaj način svoje stambeno pitanje riješio su i Amor Mašović, Halid Genjac, Fuad Kasumović, Mirza Hajrić, te destine drugih.

Optužnica navodi da je takođe za sanaciju i izgradnju stanova dodjeljeno više stotina hiljada maraka N.N osobama.

Nakon uvodne riječi Tužilaštva glavni pretres je prekinut a nastavak zakazan za 15. septembra kada će uvodne riječi iznijeti odbrana optuženih Bičakčića i Čovića.
XS
SM
MD
LG