Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Švajcarska ekonomija najkonkurentnija na svetuŠvajcarska je preuzela od SAD prvo mesto na svetskoj listi najkonkurentijih ekonomija sveta za 2009/10. pokazuje danas objavljeni izveštaj Svetskog ekonomskog foruma.

SAD su izgubile čelnu poziciju uglavnom zbog finansijske krize i naraslog fiskalnog deifcita, navodi se u izveštaju i dodaje da je Švajcarska uspela da preuzme vođstvo zato što su njene ekonomske performanse "relativno stabilne".

Singapur se popeo sa petog na treće meseto najviše zahvaljujući rastu poverenja u javne institucije, efikasnim tržištima robe i rada, kao i visoko kvalitetnom finanasijskom tržištu.

Posle Švedske, četvrte na listi najkonkurentnijih ekonomija sveta, je Danska, koja je za godinu dana skliznula dva mesta. Dansku prate Finska, Nemačka, Japan, Kanada i Holandija.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije najbolje pozicionirana je Slovenija koja se popela za pet mesta, na 37. poziciju, i Crna Gora koja se sa 65. uzdigla na 62. mesto.

Hrvatska je sada 72. nakon što je u poređenju sa prethodnom godinom pala za čak 11 mesta, a Makedonija je "skočila" pet mesta, na 84.
Srbija je na 93. mestu u odnosu na 85-o prošle godine.

Ispod Srbije su Albanija na 96. mestu u odnosu na 108-o prethodne godine i Bosna i Hercegovina koja je 109. a bila je 107.

Istraživanje je obuhvatilo 133 zemlje, a ocenjivani su, između ostalog, rad vlade, saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura,
otvorenost za inovacije, zaštita intelektualnih prava.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG