Dostupni linkovi

Hiljade studenta jendog americckog univerziteta sa H1N1



Uprava Univerziteta američke savezne države Vašington je saopštila da je u posljednjih deset dana više od 2.000 studenata tog univerziteta oboljelo od novog grupa A H1N1. Potvrdena laboratorijskom analizom, to je najveća erupcija gripoznih na univerzitetima u SAD.

Posljednjih dana se dnevno prijaljivalo po više od 200 studenata zbog bolova u grlu, visoke temperature i kašlja. Preporučeno im je da leže kod kuce i uzimaju antipiretike. Univerzitet u gradu Pulmanu, na istoku Vašingtona, gdje je nastava počela krajem avgusta, ima 19.000 studenata, te proizlazi da se za samo desetak dana razboljelo više od deset odsto.

Na 165 američkih univerziteta sa ukupno dva miliona studenata, tokom prve nedjelje nastave u novoj školskoj godini konstatovano je razboljevanje 1.640 studenata od novog gripa, ali je svega jedan bio za bolničko lječenje. Direktor saveznog Centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti (CDC) Tomas Frajden je danas izjavio za televiziju CNN da su zdravstvene vlasti ocijenile da je porast broja bolesnih od gripa u SAD neuobičajen za ovo doba godine.
XS
SM
MD
LG