Dostupni linkovi

Izrael odobrio gradnju novih jevrejskih naselja


Izgradnja jednog u jednom jevrejskom naselju u Istočnom Jeruzalemu
Izgradnja jednog u jednom jevrejskom naselju u Istočnom Jeruzalemu
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odobrio je, unatoč svim protivljenjima, dozvole za gradnju novih 366 kuća u naselju na Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je arapske lidere da zauzmu "čvrst i jedinstven stav prema Izraelu koji nastavlja kolonizaciju“.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Ehud Barak navodi kako planira izdavanje novih građevinskih dozvola, te da će uskoro biti ukupno izgrađjeno 450 novih kuća.

Izrael time učvršćuje najveći kamen spoticanja u obnovi mirovnih pregovora s Palestinom, jer i dalje širi židovska naselja na okupiranim teritorijama, iako je u Washingtonu bilo dogovoreno da se proces zamrzne.

Na svom prošlosedmičnom putovanju po Evropi, izraelski premijer Benjamin Netanyahu svojim je sagovornicima jasno poručio da želi ubrzati kolonizaciju na okupiranoj Zapadnoj obali prije odluke o zamrzavanju, koju Washington uporno zahtijeva kao preduvjet za otvaranje mirovnih pregovora.

Bijela kuća je oštro reagovala na najave izraelskog premijera pozvavši Netanyahua da odmah zaustavi dalje naseljavanje okupiranih palestinskih teritorija.

Kako je poziv ostao bez odgovora iz Tel Aviva, Palestinci su poručili kako se neće odazvati ni na jedan američki poziv za nastavak pregovora sve dok Obama ne pokaže kako može uvjeriti Izrael da zamrzne širenje židovskih naselja.

Tokom današnjeg razgovora s kraljem Saudijske Arabije Abdullahom, palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je arapske lidere da zauzmu "čvrst i jedinstven stav prema Izraelu“.

Njegov je portparol novinarima prenio kako izraelska odluka o nastavku gradnje stanova predstavlja "izazov Arapima i međunarodnoj zajednici".

"Nećemo se vratiti za pregovarački sto prije završetka kolonizacije", kazao je on, odgovorivši time na ideju izraelskih zvaničnika da se dvojica bliskoistočnih lidera susretnu u New Yorku, za vrijeme održavanja generalne skupštine UN-a krajem septembra.

Odluka Izraela da nastavi gradnju kuća na okupiranom teritoriju, umjesto da proces privremeno zamrzne, podriva napore američkog predsjednika Baracaka Obame u ostvarivanju mira na Bliskom istoku.

Svoju je želju, ali i nove smjernice američke politike prema Bliskom istoku Obama jasno izložio u čuvenom govoru u Kairu, juna ove godine kada je pozvao na novi početak.

"Izraelci moraju prihvatiti činjenicu da, kako se njihovo pravo za opstanak ne smije osporavati, ne može ni palestinsko,“ rekao je američki predsjednik.

Oko pola miliona Židova živi u oko 100 naselja koja su izgradjena nakon 1967. godine i okupacije Zapadne obale.

Trenutno je u izgradnji oko 2,5000 stambenih jedinica, i sve se, prema međunarodnom pravu, grade ilegalno. Ovo će biti i najvažnija tema razgovora specijalnog američkog izaslanika za Bliski istok, George Mitchella, koji krajem sedmice stiže u posjetu regiji.
XS
SM
MD
LG