Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duvanska industrija “Niš” otpustila 300 radnika


Trećina radnika Duvanske industrije "Niš" ostala je danas bez posla uz obrazloženje da su proglašeni tehnološkim viškom.

Tristašest radnika koji su dobili otkaz, počeli su da preuzimaju rešenja o prestanku radnog odnosa sa Duvanskom industrijom "Niš" koja posluje u sastavu multinacionalne kompanije "Filip Moris internacional"..

Kako je saopšteno, prosečna otpremnina je oko 1,5 miliona dinara po radniku, što je, kako se navodi, 3,7 puta više od zakonskog minimuma.

Predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS Dejan Janićijević rekao je da su svi otpušteni radnici primili otpremnine, a da će im 10. septembra biti isplaćena zarada za avgust.

"Od sutra teče rok od 90 dana u kojem radnici mogu da podensu žalbu na rešenje o prestanku radnog odnosa", rekao je predsednik Janićijević i dodao su pojedini radnici najavili da će to pravo iskoristiti.

Janićijević je još reako da će pravni tim sinidkata "sagledati svaki slučaj i utvrditi da li je bilo kršenja zakona o radu".

Menadžment kompanije, kao razlog za otpuštanja, navodi otežano poslovanje, ali i da je takav potez neophodan u cilju prilagođavanja sve zahtevnijem poslovnom okruženju.

Menadžment DIN-a najavio je da će dodatno pomoći radnicima koji napuštaju kompaniju da što pre nađu posao preko kompanija kojima će biti povereno obavljanje pojedinih poslova za Duvansku industriju “Niš”.

"Filip Moris" je kupio nišku fabriku duvana 2003. godine i od taka uložio više od 630 miliona evra u Srbiji.

Posle privatizacije, kroz program dobrovoljnog odlaska iz kompanije je otišlo 1.400 radnika, koji su u zavisnosti od dužine radnog staža dobili otpremnine u iznosu od 10.000 do 100.000 dolara. Pre privatizacije DIN je imao oko 2.500 zaposlenih.
XS
SM
MD
LG