Dostupni linkovi

Vlast u krizi, ali nema vanrednih izbora


Opozicija u Bosni i Hercegovini i dio stranaka na vlasti saglasni su oko toga da je situacija u zemlji izuzetno teška i da bi možda najbolje riješenje bilo održavanje vanrednih izbora.

Međutim, vjerovatnoća da će se to i desiti je mala jer u postojećem Izbornom zakonu ovakva mogućnost nije predviđena. Izborni zakon BiH reguliše samo pitanje prijevremenih izbora, ali ne i vanrednih izbora.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine jedva funkcioniše a u radu Vlade Federacije BiH ne učestvuju predstavnici hrvatskog naroda. Bošnjaci ne učestvuju u radu Vijeća naroda Narodne skupštine RS.

Sve ovo bi u nekoj normalnoj, demokratkoj državi bilo dovoljno za održavanje vanrednih izbora, smatra potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić.

"Ja mislim da bi trebalo promijeniti državni zakon i ići na vanredne izbore. Mislim da je to najčistija situacija i u svakoj normalnoj, demokratskoj zemlji ako vlada ne funkcioniše jedna ili druga, onda se trebaju organizovati prijevremeni izbori na četiri godine,“
rekao je Radojičić.

Iako se radi o logičnom demokratskom rješenju, potpuno je nerealno to učiniti u ovom trenutku prije izmjena Izbornog zakona, kaže Radojičićev stranački kolega i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Tačno je da vlast ne bih rekao ne funkcioniše, ali vrlo teško funkcioniše u BiH i da ćemo u narednom periodu morati tražiti izlaz. Izlaz kao vanredni izbori nije u ovom momentu realan kada se to razmatramo dnevnopolitički. Strateški, ovako kako je Igor to rekao, jeste rješenje,“ rekao je Radmanović.

Hrvatska demokratska zajednica 1990, koja participira u vlasti, spremna je podržati izmjene Izbornog zakona kako bi se omogućila rješenja i za vanredne izbore u BiH, ističe poslanik ove stranke u državnom Parlamentu Martin Raguž.

"Međutim, suština problema i dubina krize nije generirana nedostatkom mogućnosti provođenja izvanrednih izbora nego jednostavno političkim pozicijama, ali i ovako ograničenom, nefunkcionalnom, neefikasnom, pa rekao bih i nepravdenom ustavnom strukturom.“

U vladajućoj Stranci demokratske akcije smatraju da u ovom momentu ne treba ići na vanredne izbore, kaže njen potpredsjednik Adil Osmanović.

"Treba završiti ovaj mandatni period i 2010. godine sprovesti redovne izbore. Slažemo se sa tim da bi trebalo pristupiti jednoj ozbiljnjoj izmjeni i dopuni Izbornog zakona. Mi imamo drugih primjedbi na sam Izborni zakon, ali kada taj materijal dođe na dnevni red, držim da bi trebalo u njega uvrstiti i mogućnost raspisivanja vanrednih izbora,“ rekao je Osmanović.

"Gubljenje vremena i para"

U ovoj situaciji raspisati prijevremene izbore bilo bi necjelishodno, te bi zbog ovoga trebalo razmisliti o uvođenju vanrednih izbora u BiH, kaže bivši član Izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

"S obzirom da bi mandat novoizabranih trajao do manadata ovih redovno izabranih, tako da bi jedan period od šest, sedam mjeseci sigurno prošao u predizbornoj kampanji, izbornom procesu, i dok bi se konstituisala vlast, Izborna komisija BiH bi već morala raspisati izbore za 2010. godinu, tako da mi apsolutno kao građani BiH ne bismo mogli ništa dobiti na kvalitetu vlasti. I ako bi se promijenila struktura vlasti, oni ne bi imali dovoljno vremena da neke stvari urade.“

Opozicione stranke u BiH jedinstvene su u stavu da je situacija u zemlji katastrofalna. Vanredni izbori u BiH, prema mišljenju predsjednika SDS-a Mladena Bosića, trebali su se održati još prije dvije godine. Izbora ipak neće biti jer za to ne postoji politička volja, dodaje Bosić.

"Smatram da će ovakvo loše stanje potrajati do sljedećih izbora i da će kampanja krenuti vjerovatno već sada od septembra ili oktobra mjeseca i trajaće čitavu godinu,“ kaže prvi čovjek SDS-a.

Već duže vrijeme vlast ne funkcioniše, ali svoj sud prije svega trebaju dati glasači naredne godine na opštim izborima, dodaje predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

"Ovako je do samog početka kako je vlast konstituisana - potpuni raspad sistema u kome praktično nema nikakve koncepcije, tako da su razlozi za vanredne izbore postojali i ranije, postoje i sada, ali ja mislim da ih neće biti. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv da kad god postoje razlozi se ide na izbore koji će onda određivati vlast za četiri godine. Dakle, i ovaj termin koji mi sada u državnom zakonu imamo, može to omogućiti,“ rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva Socijaledemokratske partije BiH Slobodan Popović da prijevremni izbori ne bi donijeli ništa novo.

"Izbore držati zbog godinu dana mislim da je glupo, samo gubljenje vremena i trošenje para - i ništa se neće napraviti. Oni bi jedino mogli biti, ako bi ovo bili izbori, na pet godina, dakle da se izmijeni Izborni zakon, pa da se kaže da imamo prijevremene izbore koji će se održati do kraja 2009. godine, ali onda oni vrijede do 2014,“ smatra potpredsjednik SDP-a.

Inicijative za vanredne izbore nisu ozbiljne, smatra predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović.

"One možda imaju i nekavu predizbornu funkciju. Ja mislim da, i ako bi se održali izbori u ovoj godini, oni bitno ne bi ništa promijenili jer imamo nacionalno podijeljeno glasačko tijelo koje bi izabralo ponovo političke stranke iste ili nešto drugačije strukture koje bi i dalje bile političke heterogene i bio bi problem da ta vlast bude uspješna i efikasna,“ rekao je Dejanović.

Izmjene Izbornog zakona u svakom slučaju treba napraviti jer najgore za građane jedne zemlje je imati neefikasnu i neuspješnu vlast kao što je ova. Sve drugo bolje je - pa i vanredni izbori, zaključuje Dejanović.
XS
SM
MD
LG