Dostupni linkovi

Sutra završetak razgovora sa MMF



Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda sutra bi trebalo da završe razgovore sa srpskim zvaničnicima o drugoj reviziji stend baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, saznaje agencija Beta u Vladi Srbije. Rezultate dogovora o ekonomskoj politici Srbije za 2009. i 2010. godinu, javnost će konačno znati posle sutrašnje zajedničke konferencije za novinare predstavnika Vlade i MMF-a.

Tokom dosadašnjih razgovora sa MMF postignuta je saglasnost da u ovoj godini neće biti povećan porez na dodatu vrednost i da neće biti smanjene plate i penzije. Prema ranijim izjavama potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića i Božidara Đelića, Srbija je blizu dogovora sa MMF-om, kojim bi bilo odobreno da se dozvoljeni budžetski deficit Srbije u ovoj godini poveća sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Sa delegacijom MMF-a danas je razgovarao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Misija MMF-a počela je 24. avgusta drugu reviziju tekućeg stend baj aranžmana sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.
XS
SM
MD
LG