Dostupni linkovi

Nepoznata grupa "Crni Ilija" preuzela odgovornost za napad


Grčka amabasada u Beogradu
Grčka amabasada u Beogradu
Srpska policija traga za osobama koje su bacile Molotovljeve koktele na grčku ambasadu u Beogradu. Međutim, trenutno nema informacija o, do sada, nepoznatoj anarhističkoj grupi „Crni Ilija“, koja je preuzela odgovornost za napad zahtevajuchi oslobađanje Todorosa Ilijopolusa, uhapšenog tokom demonstracija u Grčkoj decembra prošle godine.

U Anarho-sindikalističkoj inicijativi, jedinoj aharhističkoj organizaciji koja u Srbiji javno deluje, tvrde kako nikada nisu čuli za „Crnog Iliju“, anarhističku grupu koja se javnosti predstavila molotovljevim koktelima na grčku ambasadu u Beogradu. Ratibor Trivunac iz Anarho-sindikalističke inicijative ograđuje se od incidenta i, iako je i sam nedavno hapšen zbog paljenja američke zastave, navodi da njihova organizacija ne funkcioniše na taj način.

„Ova grupa „Crni Ilija“, ili kako se već zovu, je očigledno jedna od grupa koje funkcionišu u nekoj vrsti anarhizma koji je vrlo čest, recimo, u Grčkoj, Italiji....i koji ne podrazumeva struktuirane organizacije kao što je naša sindikalna organizacija, orijentisane na organizovanje, pre svega na radnom mestu. To su više neke grupe koje rade na principu nekog afiniteta, pa onda ni njihove aktivnosti nisu toliko javne. Niti imamo kontakta sa njima niti oni imaju sa bilo kim na taj način. Jednostavno to nije njihov modus operandi.“


Preuzimajući odgovornost za incident anarhistička grupa „Crni Ilija“ u e-mail-u koji je poslala na adrese nekoliko beogradskih redakcija navodi da zahteva oslobađanje Todorosa Iliopulosa, koji je uhapšen prilikom nemira u Grčkoj u decembru prošle godine.

„Beogradski anarhisti su odlučili da se pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, tražeći njegovo oslobađanje. Zbog toga su pripadnici naše grupe napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa“, navodi se u poruci medijima.


Ko je Iliopulos?


Todoris Iliopulos, čije oslobađanje traži „Crni Ilija“, uhapšen je tokom nemira u Atini, koji su izbili nakon što je u kvartu Egzarhija policajac ubio 15-godišnjeg dečaka. Štrajk glađu počeo je 10. jula, a prošle nedelje na jednom anarhističkom sajtu objavljen je poziv na „akciju za njegovo oslobađanje“ i aktivnosti koje će anarhisti iz raznih zemalja početi 24. avgusta u 20 sati, inače samo pet sati pre bacanja „Molotovljevih koktela“ na zgradu Ambasade Grčke.

Iako se zna da u Srbiji deluje više anarhističkih grupa, “Crni Ilija” ne nalazi se u registru Ministarstva unutrašnjih poslova kao potencijalno opasna. Sociolog religije Mirko Đorđević podseća za naš program ko je svetac, na koga, da se pretpostaviti, asocira u imenu ove do sada nepoznate ogranizacije:

“Ta simbolika je ovde malo zatamnjena. Svetom Iliji kao starozavetnom proroku ne možemo pripisati anarhizam na osnovu onoga što znamo o njemu iz starozavetnih spisa. Ali oni vole da uzimaju Svetog Iliju gromovnika, znate, koji je hrišćanska zamena za Jupitera, kako bi naglasili svoje prisustvo, svoju moć. Ono što mogu da kažem da su te organizacije, iako nisu formalizovane, ima ih mnogo i onako kako se oglašavaju, ipak, povezane.”


U Anarho-sindikalističkoj inicijativi potvrđuju da su povezani sa drugim anarhističkim organizacijama u svetu, pa i u Grčkoj, te da podžavaju zahteve „Crnog Ilije“, ali ne i njihove metode. Ipak, ova organizacija nedavno je u centru Beograda palila američke zastave, a Ratibor Trivunac uhapšen je zbog istog čina koji je izveo u znak protesta zbog posete Džosefa Bajdena Beogradu.

Za razliku od ekstremno desničarskih ogranizacija, ove grupe, po mišljenju sociologa Vladimira Vuletića nemaju posebnu snagu, značaj i podršku.

„Jer da imaju taj bi se eventualni potencijal manifestovao. One se prosto svode na nekoliko, desetak ili par desetina ljudi. Pomalo su elitistički nastrojeni, uglavnom imaju članstvo među studentima i to opet sa jednom specifičnom grupom studenata, da kažemo leve orijentacije i njih nema mnogo.“


RFE: Ipak pokazalo se da mogu biti prilično agresivni i destruktivni?

„Da i dve osobe mogu da naprave veliku štetu. Ali, brojnost, organizovanost.... Za ovu konkretnu akciju nije potrebno ništa drugo osim lude glave, što bi se reklo. Verujem da je cilj bio i da se malo čuje za njih na ovom lokalnom prostoru. To što su učinili mislim da će im dodatno smanjiti šanse da budu prihvaćeni.“
XS
SM
MD
LG