Dostupni linkovi

Sud u Australiji odobrio prvu eutanaziju



Sud u australijskom gradu Perthu donio je odluku po kojoj će jednom kvadriplegičaru biti odobren zahtjev da se nad njim izvrši eutanazija, što predstavlja pravni presedan u zemlji u kojoj je pružanje pomoći u izvršenju nečijeg samoubistva kažnjivo doživotnim zatvorom.

Australijanac Christian Rossiter je u svom zahtjevu sudu državi Zapadna Australija naveo da nije u stanju da obavlja nijednu osnovnu ljudsku funkciju i da želi da umre.Sudija Wayne Martin, obrazložaći odluku suda, naveo je da osoblje ustanove u kojoj je Rossiter smješten može da isključi aparate na koje je on priključen i da za to niko neće krivično da odgovara.

Sudija Martin je dodao da je Rossiter u stanju da donosi sam odluke o sopstvenom liječenju, prenosi u BBC.Rossiter, nekadašnji berzanski stručnjak i ljubitelj avanture, prošle sedmice je uputio javni apel u kome je zatražio da mu se dozvoli da umre, a svoj život je opisao kao "živi pakao".

Ne plašim se smrti, već bola. Samo se plašim bola, naveo je Australijanac. Rossiter je ostao teško paralizovan poslije dvije odvojene nesreće u kojima je, prvo, pao s zgrade, a potom ga je udario automobil dok je vozio bicikl.
XS
SM
MD
LG