Dostupni linkovi

Obama: Možda vidimo početak kraja recesije


Barak Obama
Barak Obama
Američki je predsjednik Barak Obama u Virdžiniji saopštio još jednu ohrabrujuću vijest naciji.

Mjere koje preduzima njegova administracija pomogle su da se zaustavi ekonomski pad i Sjedinjene Države možda gledaju u početak kraja recesije.

Učestvujući u kampanji podrške za demokratskog kandidata za guvernera Virdžinije, Obama je branio politiku administracije u prvih 200 dana i preduzete mjere za sprečavanje najteže krize koja je pogodila Ameriku posljednjih decenija.

Uvjeren sam da su akcije koje smo preduzeli u prvih 6 mjeseci pomogle “sprečavanju slobodnog pada naše ekonomije”, rekao je Obama okupljenim pristalicama u Tusons Korneru u Virdžiniji.

“Naš finasijski sistem nije više na ivici kolapsa. Akcije su se podigle. Cijene kuća rastu prvi put u skoro tri godine, tako da možda vidimo prve korake izlaska iz ove recesije,” dodao je Obama.

Obama je rekao da je svjestan da je još puno posla potrebno za opravak, ali je odgovarajući na kritike republikanaca, podsjetio okupljene ko je doveo do ekonosmke krize koja ga je sačekala na ulasku u Bijelu kuću. Kriza se dogodila za vladavine njegova prethodnika Džordža Buša.

“Ne želim da ljudi koji su kreirali ovaj nered neprekidno pričaju. Želim da nam se sklone sa puta da bismo mogli počistiti nered,“ rekao je američki predsjednik razdraganoj masi.

Mnogi republikanci optužuju Obamu da pravi još gore ekonomske poteze pokušavajući da iscrpi zemlju izlaskom iz recesije.

Obama je govorio nakon što je Vlada izašla sa podacima koji pokazuju da su brojni radnici saopštili da su benefiti za nezaposlene pali prošle nedjelje, dajući nadu da je još krhko tržište rada na putu oporavka i stabilzacije ekonomskih prilika.

Ranije, jedan od ekonomskih savjetnika Bijele kuće, Kristina Romer upozorila je da će “oporavak biti težak i bolan i da će u petak izvještaji o nezaposlenosti za jul najvjerovatnije pokazati još stotine hiljada izgubljenih poslova," objavio je Rojters.
XS
SM
MD
LG