Dostupni linkovi

Španija u žalosti zbog krvave godišnjice ETA-e


Policajac na mjestu napada na Majorki
Iako je španska Vlada bila preduzela mjere predostrožnosti pred današnju 50. godišnjicu ETA-e, Španija je danas u žalosti za dva policajca ubijena u četvrtak na Majorci.

Za akciju, drugu u posljednja dva dana, premjer Hose Luis Saptero optužio je ETA-u, vojno krilo baskijske separatističke Batasune, zabranjene 2003. godine.

Napad na Majorci uslijedio je dan nakon slične eksplozije u gradu Burgosu na sjeveru Španije, gdje nije bilo žtava, ali su 64 osobe povrijeđene.

Kao i u Burgosu, i na Majorci je eksplozivna naprava bila podmetnuta ispod automobila, policijskog džipa, ispred baze žandarmerije. Još jedna eksplozivna naprava bila je podmetnuta ispod drugog policijskog džipa, ali su je uspjeli demonitrati prije eksplozije.

Vlasti su odmah po detonaciji luke i aderodrome zatvorili u nadi da će im to pomoći da uhvate napadače. Na Majorku su sinoć stigli premijer Hose Luis Sapatero i ministar policije, Alfredo Peres Rukalkaba koji rukovodi istragom.

Sapatero se obratio naciji preko televizije i za oba napada optužio ETA-u, separtističku baskijsku organizaciju, koja do sada nije preuzela odgovornost, iako, kako navode španski mediji, eksplozije podsjećaju na ranije slične napade ETA-e.

Sapatero je rekao da je napad uslijedio u trenutku kada španska i francuska policija vode odlučnu akciju protiv ETA-e. Španske su snage bezbjednosti inače u stanju pojačane pripravnosti zbog ETA-e, koja se doživljava kao vojno krilo, 2003. godine zabranjene baskijske partije Batasuna.

ETA je osnovana 31. jula 1959, a 1968. započela je nasilnu kampanju za stvaranje nezavisne baskijske države na teritorijima sjeverne Španije i jugozapadne Francuske. Osnovala ju je grupa studenata inspirisana marksističkim i lenjinističkim idejama u vrijeme kada je na vlasti u Španiji bio general Francisko Franko. Akronim ETA na baskijskom znači “Baskijska domovina i sloboda”.

Terete je za smrt više od 820 ljudi. ETA je i do sada za metu imala ljetovališta, a napadi su uglavnom bili manjeg intenziteta, zbog čega je napad na Majorci i pored pripravnosti zatekao policiju.

Inače, ETA je neuspješno dva puta planirala napad na španskog kralja Huana Karlosa upavo na Majorci, 1995. i 2004. godine.

Sapatero je zvao predstavnike ETA-e na pregovore o miru nakon što su izveli napad na madridski aerodrom Barajas 2006. godine i ubili dvoje ljudi automobilom bombom.

Španske ih vlasti terete za 8 napada ove godine, uključujući i junski napad u kojem je takođe ubijen policajac.

Kampanja nasilja koju sprovode sprječava bilo kakav pokušaj traženja političkog rješenja.

Međutim nakon nedavnih hapšenja u zajedničkim akcijama španske i francuske policije, ETA 50. godišnjicu dočekuje prema riječima jednog od najpoznatijih baskijskih lidera Čema Matanzasa u stanju "haosa" i poručuje iz zatvorske ćelije da je "vrijeme da navuku roletne".
XS
SM
MD
LG