Dostupni linkovi

HDZ kandidirao Hebranga za predsjednika


Andrija Hebrang, Foto: zoomzg
Andrija Hebrang, Foto: zoomzg
U utrku za novog šefa hrvatske države Hrvatska je demokratska zajednica odlučila kandidirati Andriju Hebranga, predstavnika tvrde desnice u hrvatskoj vladajućoj stranci.

Izbori za novog predsjednika države, koji će zamijeniti Stipu Mesića nakon devet godina na Pantovčaku, bi se trebali održati krajem ove ili početkom iduće godine.

Hebrang, sin likvidiranog komunističkog lidera Andrije Hebranga, kandidaturu je najavio na zajedničkoj press konferenciji sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor u sjedištu Hrvatske demokratske zajednice.

"U kampanju krećem sa sloganom 'za europsku i ponosnu Hrvatsku'," rekao je Hebrang, dodavši da će se, ako bude izabran, zalagati za načela antifašizma, koji je, kako je rekao, ugrađen u hrvatski Ustav.

"Zalagat ću se za europeizaciju Hrvatske i podizanje ponosa hrvatskih građana na razinu koju imaju građani svih članica EU. Zagovarat ću još čvršće odnose sa svim zemljama EU, SAD-om i NATO-om, a u prvi plan ću istaknuti i suradnju sa zemljama u regiji jer je kvalitetna suradnja u regiji izvor stabilnosti ne samo regije nego i Europe," rekao je Hebrang.

Kosor je rekla da je stav stranke po pitanju Hebrangove kandidature bio jedinstven.

Potpora tri posto građana

"Andrija Hebrang je domoljub koji iznad svega voli Hrvatsku, a svojim je radom dokazao da je humanist", rekla je Kosor.

Vijest o Hebrangovoj kandidaturi mnoge nije iznenadila, neke je ipak začudila, a kod nekih zbog Hebrangove deklarirane desne orijentacije takva odluka izaziva i zabrinutost.

"Budući da je Andrija Hebrang najeklatantniji tip hrvatskog kriptoneonacista, dakle, čovjeka koji apsolutno podržava kompletnu praksu Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića, kojem je Maks Luburić 'borac za hrvatske interese ', a onda, iz strateških razloga, to sve, pod navodnicima, osuđuje. On zločine NDH osuđuje na potpuno istovjetan način kako ih osuđuje i Marko Perković-Tompson, glavni neonacistički pop zabavljač u Republici Hrvatskoj. I zato bi i samo kandidiranje Andrije Hebranga za predsjednika države, ispred najveće stranke u zemlji, trebalo zabrinuti," rekao je književnik i kolumnist Jutarenjeg lista Miljenko Jergović.

Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, Foto: zoomzg
Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i voditelj Centra za politička istraživanja dr. Anđelko Milardović je rekao da je legitimno pravo svake stranke da bira svoga kandidata za kojeg vjeruje da ce proći na izborima, ali je podsjetio na Hebrangove tvrde političke stavove, a i percepciju javnosti koji mu ne idu baš u prilog.


"Nedavno javno ispitivanje je pokazalo da bi za Hebranga glasalo svega 3 posto hrvatskih građana, a s druge strane percepcija u međunarodnoj zajednici, s obzirom na njegove, ipak, tvrđe konzervativne stavove, također nije baš najbolja. To nije racionalan izbor, uostalom, to će se vidjeti na izborima i mislim da HDZ, kandidaturom Hebranga, ide na ruku svim kandidatima oporbe lijevog centra. Zašto to čini, to dragi bog nek' zna!»

63-ogodišnji Andrija Hebrang specijalizirani je radiolog, od 90-ih aktivno ulazi u politiku, jedan od najblizih Tuđmanovih suradnika, poznat po krajnje desnim stavovima i predstavnik 'istinske tuđmanovske ostavštine'.

"Poraz uljuđene Hrvatske"

Nakon smrti Gojka Šuška, krajem 90-tih preuzeo je mjesto ministra obrane, a bio je i HDZ-ov ministar zdravstva.

Trenutno je zastupnik vladajuće stranke u Hrvatskom saboru, a u javnosti se i u posljednje vrijeme isticao po relativiziranju ustaških zločinaca, žestokim kritikama Tita i bivšeg socijalističkog sustava, zauzimanju za konzervativne i rigidne zakone o oplodnji, a mediji ga često opisuju i kao 'zapjenjenog nacionalistu'.

Neslužbeni izvori govore da ni u samom vrhu HDZa nije bilo jedinstva oko Hebrangova odabira, ali da je stranka požurila s kandidaturom i zbog navodnih glasina o mogućem povratku Ive Sanadera u politiku i mogućoj njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, što je, odabirom Hebranga, otklonjeno.

Dosad se za novog predsjendika Hrvatske kandidiralo 10-tak kandidata među kojima su i tri službena kandidata najvećih oporbenih stranaka -Ivo Josipović iz SDPa ,Vesna Pusić iz HNSa i Damir Kajin iz IDSa.

Ni analitičar i kolumnist Novog Lista Drago Pilsel ne vjeruje u Hebrangov deklarativni antifašizam kojeg spominje na samom početku svoje kampanje i pita, ako je tako, zašto onda već nije reagirao na prošlotjedno proustaško divljanje desničarskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Biogradu na moru.

"Tamo je Tompson rekao da Hrvatska nije utemeljena na antifašističkim temeljima, niti antifašističkoj borbi, a da su predsjednik Mesić i jedan od predsjedničkih kandidata, Damir Kajin, najveće hrvatske izdajice. Hebrang se o tome nije očitovao, to znači da ga to ne smeta i da to ustaško divljanje u Hrvatskoj može proći i tu se upravo potvrđuje ono što je govorio Mesić kad je kazao da bi Hebrangova kandidatura bila poraz uljuđene Hrvatske."

Čulić: Hebrangova kandidatura vodi mraku devedesetih

XS
SM
MD
LG