Dostupni linkovi

Opozicija traži javnost odgovaranja na Upitnik


Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović informisala je članove Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije o težini posla koji očekuje Crnu Goru na daljem putu ka EU i pojasnila ko će i kako uzeti učešća u odgovaranju na Upitnik Evropske komisije.

Predstavnici opozicije u Odboru zatražili su pojašnjenje o tome da li će Vlada imati monopol nad Upitnikom i odgovorima koji će uslijediti.

Opozicione stranke su, kako je saopšteno, spremne da preuzmu odgovornost za kvalitetet odgovora. Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović:

"Treba da bude proces evropeizacije Crne Gore do kraja transparentan. Treba da uključimo sve relevantne institucije u njemu. On ne smije biti ni monopol vaš, niti ove Vlade. Ja imam Upitnik, pročitao sam ga i prelistao, i nigdje ne piše da on mora biti taj. Svako ko je profesionalac kojega ja budem osjetio i ko mi bude tražio Upitnik ja ću mu ga dati, pa vi mene pozovite na odgovornost."


Goran Danilović iz Nove srpske demokratije je zahtijevao do ministarke Đurović da Parlament bude potpuno uključen u rad na Upitniku kako bi odgovori bili realni i u skladu sa crnogorskom stvarnošću u svim oblastima.

A gdje je opozicija bila ranije?


"Ubijeđeni smo da je i vaša obaveza kao i naša da ne varamo ljude. Nedopustivo je da mi kao kandidati eventualno uljepšavamo stavarnost. To možda može da se dogodi ponekad u 19.30h, ali nema potrebe da to radimo jer se ovo tiče svih nas."


Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista je kritikovao stavove i sumnje koje je iznijela opozicija o tome da će Vlada pokušati da prevari Evropsku uniju u odgovorima na Upitnik:

"Žao mi je što sam već na prvom nastupu naših kolega u ovom odboru iz opozicije čuo neko sumnjičenje oko toga kako ćemo mi da prevarimo Evropsku uniju, ili kako mi nijesmo dovoljno evropski nastrojeni kako bi oni željeli. Pomoć opozicije u tom dijelu nijesmo imali ni prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju niti prilikom aplikacije, niti prilikom dobijanja Upitnika. Naprotiv, imali smo stalnu priču o tome kako Crna Gora nije dovoljno evropska, i kako Crnoj Gori nije mjesto u Evropskoj uniji, kao i da je Crna Gora crna rupa na prostorima Evrope."


Gordana Đurović
I ministarska za evropske integarcije Gordana Đurović je odbacila mogućnost da odgovori na Upitnik budu netačni i ujedno pozdravila spremnost opozicije i svih drugih političkih i državnih subjekata da učestvuju proceduri odgovaranja:

Mehanizam kontrole tačnosti pitanja


"Što se tiče toga da emitujemo virtuelnu stvarnost to nikako ne bi smjeli. Postoji mehanizam kontrole tačnosti pitanja. Svaki pokušaj davanja netačnih informacija, ili pogrešnih informacija, samo je pitanje vremena kada će biti detektovan i to je jako loše za državu, tako da se to svakako ne bi smjelo nikako desiti, i moramo se držati principa da svaka informacija ima validan izvor odakle potiče, odnosno mehanizam kontrole njene tačnosti."


Hrvatska je prije više godine ispunjavala Upitnik Evropske komisije. Probemima s kojima se susretala ta država su gotovo isti kao danas u Crnoj Gori, kaže za RSE redovni profesor zagrebačkog Sveučilišta Damir Grubiša.

Prema riječima profesora Grubiše, ključni problemi su bili veliki broj pristiglih pitanja, netransparentnost i friziranja odgovora od strane Vlade:

"Taj je Upitnik je ostao netransparentan javnosti, tako da je bila velika polemika da li Vlada mora to objaviti ili ne. Na kraju Vlada se opirala tome, ali morala je pod pritiskom javnosti popustiti. Onda se ispistavilo da su odgovori na taj Upitnik frizirani, da je Vlada prikazala mnogo uljepšaniju sliku stanja nego što to jeste, pa je onda Vlada doživjela kritiku, tako da je oko toga bila jedna prava mala saga."
XS
SM
MD
LG