Dostupni linkovi

Karadžić traži obavještajne dokumnte od NATO-a


Odbrana Radovana Karadžića zatražila je od Haškog tribunala da obaveže NATO na dostavljanje obavještajnih
dokumenata koji, kako tvrdi, dokazuju da su SAD 1995. naoružavale Armiju BiH, uprkos međunarodnom embargu. Karadžić stoga od NATO traži sve izvještaje, nalaze istraga i druge dokumente o letovima ka aerodromu u Tuzli u zoni zabrane letova, izmedju 10. i 12. februara, kao i tokom marta 1995.

Odbrana traži i svu prepisku između SAD i Turske u vezi sa "crnim letovima za Tuzlu" od 10. februara 1995. do 31. decembra 1996.

U danas objavljenom podnesku,kako je obajvila Beta , odbrana tvrdi da su pripadnici norveškog odreda u Unproforu i humanitarni radnici u februaru i martu 1995, bili očevici isporuka oružja Armije BiH na aerodromu u Tuzli, koje su nadgledali Amerikanci u civilnim odjelima.
Karadžić u podnesku obrazlaže da je obavještajne dokumente od NATO zatražio pismima, ali nije dobio odgovor, te je stoga neophodno da sudsko vijeće Alijansu obaveže na dostavljanje posebnim nalogom.

Kraadžić je optužen je za genocid i zloccine protiv čovječnosti nad nesrbima, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-95.
XS
SM
MD
LG