Dostupni linkovi

B92 u posjedu snimka o navodnim zločinima Dudakovića



Srbijanska TV B92 tvrdi da su došli do snimka na kome se, kako se naovodi , vidi kako komandant Armije Republike BiH Atif Dudaković naređuje streljanje zarobljenika na području Izačića, u leto 1994.

“To se jasno vidi na video-snimcima koje su objavili mediji u Bosni i Hercegovini, a do kojih je došao i B92. Reč je o do sada neemitovanim video-snimcima, na kojima su prikazani pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, zarobljeni u akciji Petog korpusa, koju je predvodio Dudaković,” objavio je taj medij.

Kako se navodi “snimljen na video traci, Atif Dudaković izdaje naredbu da se pobiju pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, zarobljeni 9. jula 1994. godine.”

Na tim snimcima Dudaković predstavlja svoje glavne oficire, najzaslužnije za akciju.

“Ključni ljudi u toj akciji koje je Dudaković predstavio su komandant Vojne policije Hamdija Abdić, zvani Tigar, i Mehura Selimović, referent za vojno-policijske i za kontraobaveštajne poslove Petog korpusa.”

Sud BiH je protiv Selimovića potvrdio optužnicu krajem aprila ove godine, a sudski postupak je u toku. Prema toj optužnici, Selimoviću se ne stavljaju na teret ubistva, već mučenje zarobljenika i civila i odvođenje u logore, dok Hamdija Abdić do danas nije procesuiran.

Protiv generala Dudakovića još pre tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podneli su tadašnji predsednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik., koja nije procesuirana Beta je u srijedu veče javila da je nekoliko televizja u Republici Srpskoj objavilo ovaj snimak.

RSE nema nezavisnu potvrdu autentičnosti snimka.
XS
SM
MD
LG