Dostupni linkovi

Odnosi sa Moskvom neće štetiti Evropi


U odgovoru na pismo bivših evropskih lidera, administracija američkog predsjednika Baracka Obame tvrdi da nema razoga za zabrinutost

U nastojanju da umiri bivše istočnoevropske lidere, koji su zabrinuti američkom politikom prema Rusiji, zvanični je Washington poručio kako ponovno uspostavljanje dobrih odnosa s Moskvom neće ići „preko ledja i na račun centralne i istočne Evrope“.

Pismo koje su američkom predsjedniku Baracku Obami napisali bivši lideri centralne i istočne Evrope, zvanično je u Washingtonu predstavljeno na specijalnoj debati u četvrtak kasno po srednjoevropskom vremenu.

Zabrinuti resetiranjem odnosa Bijele kuće i Kremlja, bivši lideri poručuju da bi „američki kredibilitet bio ugrožen ukoliko Washington odustane od planova o proturaketnom štitu“.

„Potpuno napuštanje tog plana ili preduboko mješanje Rusije bez konsultiranja Poljske ili Češke može oslabiti kredibilitet Sjedinjenih Država u cijeloj regiji“.

„Želimo osigurati da sužavanje zapadnih interesa ne vodi do pogrešnih ustupaka Rusiji", navode medju ostalim bivši predsjednici Češke Vaclav Havel, Poljske Aleksander Kwasniewski, Rumunije Emil Constantinescu i Latvije Vaira Vike-Freiberga. u otvorenom pismu Baracku Obami.

"Razumijem vaše uznemirenje, ali nećemo prodati vaše interese“, kazao je sinoć u Washingtonu Steven Larabi. Ovaj visoki američki zvaničnik je dodao da su bivši lideri nove Evrope to pismo trebali uputi svojim aktuelnim kolegama na Zapadu starog kontinenta. „Oni su više skloni na ustupke Rusiji, nego mi Amerikanci“, kazao je Larabi.

Predstavnik State Departmenta u toj debati Daniel Fried podsjetio je da je američki potpredsjednik Joe Biden, predstavljajući novu vanjsku politiku jasno stavio do znanja da nema povratka starim sferama uticaja. Apel Havela i starih kolega poprilično hladno je dočekala bivša ministrica vanjskih poslova SAD, u vrijeme administracije Billa Clintona.

Madeleine Albright sinoć je u debati kazala da je srednja Evropa žrtva sopstvenog uspjeha.

„Integrirajući se sa zapadnim svijetom prestali ste Americi praviti probleme. Trebali biste u stvari biti zadovoljni što za Obaminu administraciju niste problem, jer ih ona ima već dovoljno. Trebali biste osjećati zadovoljstvo što više niste u centru pažnje“, kazala je Albrightova.
XS
SM
MD
LG