Dostupni linkovi

Hrvatska uvodi i akcijske planove za spas javnih preduzeća


Hrvatska vlada se protiv sve veće nelikvidnosti kani boriti novim rebalansom državnog proračuna i akcijskim planovima za svako javno poduzeće, rečeno je nakon današnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor sa socijalnim partnerima u Banskim dvorima.
Većina prisutnih podržala je prijedlog da slijedeći rebalans proračuna bude glavni mehanizam u rješavanju problema nelikvidnosti, kazala je Kosor nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca, sindikata, javnih poduzeća, banaka i ekonomskim stručnjacima.
Radimo na izradi novog rebalansa koji će biti pred Hrvatskim saborom krajem srpnja ili najkasnije početkom kolovoza, a on će biti tvrd, čvrst, odlučan i beskompromisan, izjavila je Kosor.
Također je najavila izradu akcijskih planova za svako javno poduzeće u kojim bi bio donesen niz mjera za rješavanje specifičnih problema pojedinog poduzeća.
Akcijski planovi će se raditi paralelno s izradom rebalansa proračuna, a Vlada na taj način kani pomoći javnim poduzećima koja imaju problema doći do novca i tako im osigurati likvidnost.
Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak ocijenio je kako će Vlada slijedećim rebalansom poslati snažnu poruku financijskim tržištima da su hrvatske javne financije pod kontrolom.
Akcijski planovi trebaju pomoći javnim poduzećima koja se nisu na vrijeme prilagodila globalnoj financijskoj krizi, a to znači nedostupnosti stranog kapitala.
XS
SM
MD
LG