Dostupni linkovi

Hrvati nezadovoljni zapošljavanjem u RS


Banja Luka
Banja Luka

Od ukupnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj 92 % čine Srbi. Nezadovoljstvo takvim stanjem izrazio i Klub Hrvata u Vijeću naroda RS

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske izrazio je nezadovoljstvo zastupljenošću konstitutivnih naroda u organima lokalnih zajednica, rekao je predsjednik Kluba Tomislav Tomljanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, na sjednici Kluba je konstatovano da je Strategija razvoja lokalne samouprave u RS-u za period 2009. - 2015. godine, usvojena na sjednici Narodne skupštine RS-am veoma kvalitetan dokument, koji Klub u potpunosti podržava.

Međutim, svoje primjedbe će uputiti Ministarstvu uprave i lokalne samoprave RS-a na usvojeni Izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave i Informaciju o provođenju člana 3. Zakona o lokalnoj samoupravi za prošlu godinu, u kojima je analizirana i zastupljenost konstitutivnih naroda u organima lokalnih zajednica.

Istakavši da se iz ova dva dokumenta vidi da konstitutivni narodi još uvijek nisu proporcionlano zastupljeni, u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama, Tomislav Tomljanović je izrazio nezdovoljstvo što i resorno ministarstvo i parlament RS-a to samo konstatuju, a ne preduzimaju mjere za otklanjenje te nepravde.

''Istina, ove godine ima više Hrvata u općinskim vijećima, ali to je prvenstveno rezultat provedenih lokalnih izbora'', rekao je Tomljanović, navodeći da se za rukovodna mjesta koja se popunjavaju konkursom, uglavnom, biraju kandidati iz reda srpskog naroda.

On je to ilustrovao primjerom Banjaluke, naglasivši da su Srbi izabrani za svih 10 načelničkih mjesta u gradskoj upravi.
XS
SM
MD
LG