Dostupni linkovi

Otkriven eliksir mladosti


Znanstvenici su stvorili čudotvorna tableticu "Izvor mladosti" koja bi ljudima mogla produljiti život za desetak godina.

Priredio Rinko Golubović

Tableta protiv starenje proizvedena je zahvaljujući kemikaliji pronađenoj u tlu čileanskog Uskršnjeg otoka, što je jedna od najmisterioznijih lokacija na svijetu.

Kod miševa povećanje životnosti do 38 posto

Novootkriveni eliksir testirao se na miševima kojima je životni vijek povećao za nevjerojatnih 38 posto. Iako lijek zasad nije preporučljiv za ljude, znanstvenici kažu kako su otvorena vrata prema prvoj generaciji tableta koje produljuju život. Iako su istraživači svjesni da vijest zvuči poput fantastike, kažu da je riječ o golemom znanstvenom skoku prema duljem životu za sve.

Lijek pod nazivom rapamycin zasad se koristi u druge svrhe; kod srčanih operacija, zatim kod osoba s presađenim organima te kod testova za tumorna oboljenja. Dr. Arlan Richardson, koji je vodio istraživanje na Sveučilištu u Texasu, rekao je sljedeće: " Već 35 godina radim na istraživanjima o zaustavljanju starenja i nikada nisam pomislio da ćemo pronaći takvu tabletu za ljude dok sam živ. No, rapamycin daje nadu da ćemo to učiniti."

Ženkama duže produljen život nego muškarcima

Dodajmo za kraj jednu zanimljivost. Testovi su se provodili na više od 2 000 miševa u dobi od 600 dana (60 ljudskih godina) i pokazalo se da je ženkama produljen život za 38 posto, a muškima za "samo" 28 postotaka.
XS
SM
MD
LG