Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Djeca moraju nositi naočale s UV zaštitom


Djeca koja provode vrijeme na otvorenom tokom ljetnih mjeseci već od treće godine života trebaju nositi naočale sa zaštitom od sunca.
Ovo se posebno odnosi na mlađu djecu jer su njihove oči izrazito osjetljive na sunčeve zrake. U odnosu na oči odraslog čovjeka, dječije oči imaju prozirnije leće, te UV zrake lakše dopiru do očne retine.

Izloženost dječjih očiju ovim zrakama može uzrokovati niz poremećaja vida, posebno ako znamo da ljudi do 18. godine života najviše vremena provedu naotvorenom to jest na suncu, objavila je organizacija American Optometric Association.

'Djecu treba od malih nogu učiti da se zaštite od sunca jer intenzivna izloženost suncu može kod djece izazvati trajne posljedice na koži i očima. Svaki roditelj bi trebao naučiti dijete da nosi naočale sa zaštitom za vrijeme boravka na suncu, posebno na plaži', izjavila je Sinal Rughani, predsjednica britanskog Udruženja za slijepe i slabovidne osobe.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG