Dostupni linkovi

Unapređenje saradnje Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata


Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen i ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen i ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Ujedinjeni Arapski Emirati će podstaći investitore te zemlje da ulažu u Crnu Goru, saopštio je, između ostalog, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah Bin Zajed Al Nahijan, nakon razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Milanom Roćenom. Interes Crne Gore je da preuzme iskustvo Ujedinjenih Arapskih Emirata u izgradnji moćne ekonomiije.

Odgovarajući na pitanje da li su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani za zakup ulcinjske Velike plaže i Ade Bojane ministar inostranih poslova te zemlje Abdulah Bin Zajed Al Nahijan je diplomatski odgovorio da će podstaći investitore te zemlje da ulože novac u Crnu Goru i da se interesovanje Emirata za sada svodi na sektor turizma:

"Mislim da zaista nije prikladno govoriti o komercijalnim pitanjima u ovako jednom otvorenom formatu, ali dozvolite onda ipak da vam kažem da se naše interesovanje za investicije prvenstveno za sada svodi na sektor turizma, ali budući da smo imali ovu priliku da mnoge stvari vidimo i budući da smo naišli na ovaj izvanredni nivo saradnje razmišljamo i o novim sektorima u kojima možemo potencijalno uspostaviti sektor gradnje, u kojima može doći do investicija kao što su infrastrukture, proizvodnja električne energije, dozvolite mi da na takav malo diplomatski način odgovorim na ovo pitanje."


Ministri Al Nahijan i Milan Roćen dogovorili su da u najskorije vrijeme u interesu jačanja ekonomske saradnje rade na pripremi sporazuma o zaštiti investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i da se uskoro organizuje sastanak na kojem bi predstavnici Vlade i biznis krugova prezentirali mogućnosti za ulaganje investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ministar Al Nahijan je saopštio da postoji veliki potencijal, kako je rekao, u predivnoj zemlji Crnoj Gori koju je inače dva puta nazvao Makedonijom, s tim što se drugi put ispravio:

"O tome što se radi o jednoj stabilnoj zemlji koja je prošla kroz neke teške periode u istoriji, ali je (Macedonians...Montenegrians) crnogorski narod dobro razumio lekcije iz toga i pokazuje veliku tolerantnost i otvorenost prema drugima i otvorenost prema različitim zemljama. Što se tiče naših zemalja u arapskom zalivu mi smo takođe pokazali određeni uspjeh, što se tiče razvoja naših zemalja i ujedno naših investicija u druge zemlje".


Interes Crne Gore je uspostavljanje što bolje saradnje sa Emiratima zbog iskustva te zemlje u izgradnji vodeće ekonomije u svijetu, rekao je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen:

"Posebno sam zahvalan mom kolegi Nahijanu koji je izrazi spemnost da Emirati sa Crnom Gorom podijele svoje iskustvo, ne tako davno. To je bio veoma siromašan region, a danas su Emirati među vodećim ekonomijama u svijetu čiji nacionalni dohodak prelazi 40 hiljada dolara, to je ono čemu teži i Crna Gora."
XS
SM
MD
LG