Dostupni linkovi

Trgovina ljudima unosan posao


Foto:Kay Chernush za U.S. State Department
Foto:Kay Chernush za U.S. State Department

State Department objavio je novi godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu. Od 1998., kada je administracija predsjednika Billa Clintona prvi put progovorila o ovoj temi, učinjeno je mnogo na svim stranama svijeta, no oblik modernog ropstva i dalje je prisutan i nažalost vrlo raširen i unosan posao.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bosna i Hercegovina je prvenstveno izvor trgovine ženama i djevojčicama za seksualno iskorištavanje, ali i odredišna i tranzitna zemlja za Zapadnu Evropu. Neke od žrtava su iz Srbije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Iraka i Rusije koje u BiH stižu preko Srbije ili Crne Gore. Međunarodna trgovina ljudima u raste od 2008., i većina identificiranih žrtava su iz Bosne, više od polovice su djeca. U Izvještaju State Deprtamenta se kaže da među nekim, posebno romskim djevojčicama, ima i onih koje se prisiljavaju na udaju. Neki od “trgovaca “ tjeraju svoju “robu” da traže azil u pojedinim zemljama kako bi imale lagalan boravak.

Prema ocjenama iz Washingtona, bh. vlada ne zadovoljava ni minimalne standarde za spriječavanje trgovine ljudima, iako ima značajnog napretka na tom planu. Ipak, neki od uhapšenih su osuđeni samo na uvjetne kazne. Izvještaj upozorava da među onima koji sudjeluju u trgovini ljudima ima i policijskih i drugih državnih službenika, te da oni ili zatvaraju oči pred “trgovinom”, ili koriste seksualne usluge žrtava.

U 2009., godini u BiH je bilo identificirano 29 žrtava trgovine ljudima. Većina ih je dobila smještaj u nevladinim skloništima za žrtve.
Preporuka za BH je brza istraga i procesuiranje svih osumnjičenih za trgovinu ljudima, kao i svih onih koji su povezani s tom prljavom rabotom.

CRNA GORA

Crna Gora je prvenstveno tranzitna zemlja za trgovinu ženama i djevojčicama iz Ukrajine, Moldavije, Srbije, Albanije i Kosova prema zapadnoj Evropi radi seksulanog iskorištavanja. Bilo slučajeva prisilnog rada u građevinarstvu. Preko Crne Gore trguje se romskom djecom radi prosjačenja. U 2008., nije bilo izvještaja da su građani Crne Gore žrtve trgovine ljudima.

Prema ocjenama State Departmenta, crnogorska vlada postiže napredak u borbi s ovom vrstom kriminala, ali to još nije dovoljno. Morala bi se dodatno angažirati na istraživanju i kažnjavajnju onih koju trguju ljudima, a žrtvama bi trebalo osigurati odgovarajuću zaštitu. Ugrožene grupe, poput žena uhapšenih zbog prostitucije, migranata i izbjeglica bez dokumenata, djece prosjaka – trebale bi imati adekvatniju društvenu zaštitu.

Identificirano je 18 “trgovaca” ljudima, a osam ih je osuđeno na zatvorske kazne od dvije do šest godina i deset mjeseci. Iako je korupcija veliki problem u Crnoj Gori, u izvještaju State Departmenta, se navodi, da ni civilno društvo, ni mediji, kao ni vladine agencije nisu zabilježile da je neko iz vlasti osumnjičen za bilo kakve veze s trgovcima ljudima.

HRVATSKA


Hrvatska je polazišna, tranzitna i odredišna točka trgovine ljudima za prisilni rad ili seksualno iskorištavanje. Hrvaticama se trguje unutar zemlje, a žene i djevojčice iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe krijumčare se u Hrvatsku ili kroz nju radi seksualnog iskorištavanja. Prvi put, Hrvatska je postala primarnim odredištem, a ne samo tranzitnom točkom za žrtve seksualnog iskorištavanja ili prisilnog rada. Također, tijekom 2008. godine porastao je trend trgovine muškarcima kao ilegalnom radnom snagom. Upozoreno je kako se u Hrvatskoj žrtve modernog ropstva često brkaju s “običnim” prostitutkama i kao takve dodatno progone i kažnjavaju.

KOSOVO


Kosovo je je također polazišna, tranzitna i odredišna točka trgovine ženama i djecom radi seksualnog iskorištavanja. Sve veći problem postaje trgovina romskom djecom radi prosjačenja. Mnoge žrtve su mlade žene iz istočne Evrope koje se prisiljavaju na prostituciju i koje se “šalju” u Makedoniju, Albaniju i Italiju. Građani Kosova, uključujući troje djece, su među identificiranim žrtvama u 2008. Policijski izvještaji govore da se u međunarodnu trgovinu uključeni i kosovski Srbi , te da bi to sjever Kosova moglo učiniti još nestabilnijim područjem.

Iako je kosovska vlada usvojila i počela primjenjivati Akcijski plan protiv trgovine ljudima, ipak je još daleko od zadanog cilja. Događa se da se žrtve trgovine ljudima hapse zbog prostitucije umjesto da budu zaštićene kao žrtve. Često izostaje reintegracija žrtava u normalan život, kaže se u godišnjem izvještaju State Deprtamenta.

SRBIJA

Srbija je polazišna, tranzitna i odredišna država trgovine muškarcima, ženama i djecom radi prisilnog rada i seksulanog iskorištavanja. Žrtve dolaze iz istočne Evrope i centralne Azije, a preko Kosova i Makedonije. Preko Srbije ide trgovine ženama iz BH, Hrvatske i Slovenije za Italiju i druge zapadnoevropske države.

Mnoga djeca u siromašnim zemljama žrtve su svojevrsnog radnog ropstva, Foto:Kay Chernush za U.S. State Department
Većina identificiranih žrtava u 2008., bile su djevoke i djevojčice iz Srbije. Povećava se broj onih kojima se trguje za prislini rad. Vlada Srbije, stoji u ovogodišnjem izvještaju, izdvaja nešto više novca za zaštitu žrtava, ali zakoni koji reguliraju ovu problematiku nisu odgovarajući.

U 2008. je vođena istraga i optuženo je 94 osoba za trgovinu ljudima, ali tek ih je 18 osuđeno na zatvorske kazne. Nema podataka, upozorava se u Izvještaju ,da li su neki optuženi osuđeni na uvjetne kazne. Ističe se da istrage i sudski procesi dugo traju, da svjedoci nisu zaštićeni, te se naglašava da je jedan od najpoznatijih “trgovaca”, iako osuđen na više od četiri godine zatvora, i dalje na slobodi. Navodi se primjer da je u Subotici jedan osoba osuđena na dest godina zatvora. Ipak, ponekad izostaje utvrdjivanje odgovornosti državnih službenika uključenih u trgovinu ljudima. Izuzetaka ima, kao na primjer u Novom Pazaru u augustu 2008.,kada su se među optuženima našli zamjenik državnog tužioca i dvojica policajaca. No za razliku od civila, dobili su tek uvjetne kazne.

Vlada Srbije odbija suradjivati s vladom Kosova što umanjuje napore u suzbijanju međunarodne trgovine ljudima, stoji između ostaloga u izvještaju State Departmenta.

MAKEDONIJA


Makedonija je polazišna, tranzitna i odredišna država trgovine ženama i djecom radi seksulanog iskorištavanja. Makedonskim ženama i djecom trguje se unutar cijele države, a žrtve koje dolaze u Makedoniju su najčešće s Kosova i iz Albanije. “Modus operandi” kriminalaca u posljedjnje vrijeme su takozvani saloni ljepote ili centri za masažu, gdje se pod krinkom “legalnog posla” žrtve tjeraju na prostituciju.

U izvještaju se navodi da vlada poduzima mjere na spriječavanju ove vrste kriminala, ali ne još uvijek dovoljno. Tek je nadavno najavljeno da će vlada sistematičnije raditi na zaštiti žrtava u skloništima, ali iako je rečeno da će stranim žrtvama biti izdate polugodišnje boravišne vize ni jedna od 118 žrtava nije zatražila takvu vizu. Nevladine organizacije upozoravaju na propuste vlasti u identifikaciji potencijalnih žrtava.
XS
SM
MD
LG