Dostupni linkovi

Užas u Osijeku: lanac maloljetničke prostitucije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Četiri maloljetnice iz Doma za odgoj djece i mladeži ispričale su za Jutarnji list novinaru Dragu Hedlu da su žrtve pedofilije i silovanja unutar organiziranog lanca maloljetničke prostitucije u Osijeku. Prema njihovim iskazima među klijentima koje su im dovodili svodnici su i poznate osobe iz visokih osječkih poduzetničkih, političkih i pravosudnih krugova, navodi list.

Štićenice doma ispričavši sve užase koje su doživjele i u koje su uvučene zbog svog neiskustva, navele su da su spremne potvrditi sve pred policijom.

Jutarnjem listu su također ispričale detalje, počev od imena osoba kojima su pružale seksualne usluge, preko njihovih telefonskih brojeva, do registarskih oznaka njihovih automobila - Audija i Passata, BMW-a i Peugeota, kombi cigla boje - i mjesta na kojima su se sa njima sastajale. Opisale su i svodinke, a rekle su i kako ih najčešće odvoze u prostorije jednog osječkog sportskog kluba u kojima postoji nekoliko soba za prostituciju.

Jedna od štićenica, koja sada ima 17 godina, uvučena je u lanac prostitucije kao petnaestogodišnjakinja:

“Samo sam čekala da sve to što prije završi, a kad smo izašli iz sobe, svodnik koji me doveo upitao je mušteriju je li zadovoljna. On je rekao da nije potpuno, jer sam odbila analni seks. Tada me svodnik ošamario i rekao kako sam mogla više zaraditi da sam bila pametna. Za uslugu sam dobila kutiju Marlbora i 50 kuna.”

Druga štićenica, petnaestogodišnja djevojčica:

“U prostituciju nas često vodi osoba čije je dijete također u Domu. Traži da se prije izlaska okupamo, našminkamo i lijepo obučemo. Ona od mušterija naplaćuje usluge, a dok mi radimo sjedi u kafiću.”


One su pismima, koja su dala osobi čije je dijete također štićenik osječkog Doma, navele da su bile odvođene i izvan Osijeka. Jasmina Devčić, ravnateljica Doma je potvrdila autentičnost pisama prepoznavši rukopis, a pošto je saznala šta u njima piše, obavijestila je Policijsku upravu osječko-baranjsku i zatražila hitno provođenje istrage. Djevojčice navode i da su njihovi svodnici uzimali veći dio zarade, a često su im nudili drogu.

"Posprdno nas zovu domobranke, zato što živimo u Domu", rekla je maloljetnica.

List piše i o sudbini pojedinih bivših štićenica, te je jedna od njih, koja je ranije bila uključena u maloljetničku prostituciju u Osijeku, trenutno u ilegalnom bordelu na zagrebačkoj Trešnjevci, druga je rodila dijete kao maloljetnica, te ne zna tko je njegov otac, a treća je u Odgojnom domu u Bedekovčini i za nju štićenice tvrde da je u trećem mjesecu trudnoće.

Hrvatska državna televizija je u središnjem dnevniku skandalu dala značajan prostor. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je kako je pitanje da li će odgovorni za zloupotrebu, iskorištavanje djece, biti i krivično gonjeni, zbog zakona koji dopušta seks sa 14 godina.
XS
SM
MD
LG