Dostupni linkovi

Kraj slovenskoj blokadi pregovora sa EU?


Nazire li se kraj šestomjesečnoj slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Europskom unijom? Europski povjerenik za proširenje, Oli Rehn, ustvrdio je u četvrtak kako su do dogovora ostali samo centimetri!? Optimizam dijeli i hrvatski šef diplomacije, a analitičari pokušavaju dokučiti na čemu se pozitivne najave temelje, budući da se u stajalištima Hrvatske i Slovenije ništa bitno nije promijenilo, barem ne javno.

Savjetnik hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku, Tomislav Jakić, kaže da ne zna na čemu povjerenik za proširenje Europske Unije, Oli Rehn, zasniva svoj optimizam i "centimetarsku blizinu do dogovora", jedino, kaže Jakić, ako hrvatska Vlada nešto dogovara s Rehnom, o čemu predsjednik države ne zna:

Za sada nema nikakvih elemenata na temelju kojih bi mogao zaključiti da je došlo do pomaka u stanovištu slovenske strane. Hrvatsko stanovište potpuno je jasno i ono se ne mijenja.
"Kao savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Republike moram reći da ne znam na čemu povjerenik Rehn temelji ovakvu svoju doista optimističku procjenu. Volio bih da taj njegov optimizam ima utemeljenja i da se to što on najavljuje i ostvari. Za sada nema nikakvih elemenata na temelju kojih bi mogao zaključiti da je došlo do pomaka u stanovištu slovenske strane. Hrvatsko stanovište potpuno je jasno i ono se ne mijenja."


Očekuje se da će Oli Rehn u ponedjeljak, 15. lipnja, na rubu sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Luxembourgu, ponovo razgovarati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o bilateralnom sporu između dviju zemalja, zbog kojeg Slovenija već šest mjeseci blokira hrvatske pristupne pregovore. Hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković, izražava optimizam:
Gordan Jandroković

"Ohrabruje izjava povjerenika Rehna i očekujem da će on za tu izjavu dobiti potporu svih ministara vanjskih poslova Europske unije, što u konačnici znači brzu deblokadu i rješavanje graničnog pitanja, upravo prema prijedlogu povjerenika Rehna pred Međunarodnim sudom u skladu sa međunarodnim pravom."


I premijer Slovačke, Robert Fitzo, izjavio je danas u Zagrebu, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kako će Europska unija učiniti sve da se uklone prepreke na hrvatskom putu u Uniju jer je njezin ulazak važan za cijelu regiju:

"Bilateralno pitanje ne smije se povezivati s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji i mislim da je racionalno da se spor sa Slovenijom riješi na Međunarodnom arbitražnom sudu."


Je li riječ o istrošenom strpljenju Europske unije, koja je bilateralni spor konačno odlučila "gurnuti u stranu", kako pišu neki hrvatski mediji, slovenskom popuštanju ili hrvatskoj spremnosti da karte, za koje Slovenija tvrdi da su sporne, ipak povuče iz dokumenata? Dio hrvatskih analitičara misli da je u pitanju i svojevrsno slovensko reteriranje jer "Pahorova Vlada u cijelom sporu nije osigurala izlaznu strategiju i treba im nešto da sačuvaju obraz", pa se sve otprilike vraća na onu prvu "francusku formulu" po kojoj bi, uz ostalo, za rješenje bila dostatna izjava hrvatske države da nijednim aktom u pregovorima neće prejudicirati granicu.

Savjetnik predsjednika hrvatske države za međunarodne odnose, Tomislav Jakić, ponavlja kako bi volio da Rehnov optimizam ima utemeljenja i da se ostvari:

"Ali za sada nema nikakvih elemenata na temelju kojih bi mogao zaključivati da je došlo do pomaka u stanovištu slovenske strane. Hrvatsko stanovište potpuno je jasno i ono se ne mijenja."

Pravičnost u međunarodnom pravu znači ovlaštenje sudu da presudi spor ne primjenjujući važeće norme, nego presuđuje spor onako kako on misli da je najbolje u tom trenutku.
Osnova za rješenje može biti, samo i jedino, međunarodno pravo i arbitražni sud, a nikako načelo pravičnosti, što traže Slovenci, ponavlja i akademik Davorin Rudolf, stručnjak za međunarodno pravo i predsjednik hrvatskog dijela Mješovite komisije za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije:

"Pravičnost u međunarodnom pravu znači ovlaštenje sudu da presudi spor ne primjenjujući važeće norme, nego presuđuje spor onako kako on misli da je najbolje u tom trenutku. Koja će država dati nekom sudu da presuđuje po svojoj volji granicu? Nikada od 1920. godine Međunarodni sud pravde u Hagu nije presudio spor na temelju pravičnosti."


Tomislav Jakić:

"Kada bi Europska unija uzela u razmatranje slovenske amandmane na prijedlog, koji su u Hrvatskoj bili predstavljeni na osnovi uzmi ili ostavi i kojega je prihvatio Hrvatski sabor, onda bi Hrvatska morala svoju suglasnost na prijedlog povjerenika Rehna povući, a onda smo na žalost ponovno na početku cijele stvari. Kada bi se nekom srećom dogodilo da slovenska strana svoje zahtjeve svede samo na to da Hrvatska iz pristupne dokumentacije povuče karte, za koje oni smatraju da prejudiciraju buduću crtu granice, iako mi smatramo da to nije tako, onda bi smo doista bili ponovno blizu rješenja."

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG