Dostupni linkovi

Moguće nove koalicije i pregrupisavanja


Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, Foto: Vesna Anđić
Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, Foto: Vesna Anđić

Sudeći po nezvaničnim rezultatima, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je najviše glasova u Zemunu, Demokratska stranka (DS) u Kosjeriću, dok će situacija na beogradskom Voždovcu biti, najverovatnije, jasnija nakon ponavljanja glasanja na tri izborne jedinice. Nijedna grupacija, međutim, ne može samostalno da formira vlast, tako da je ostalo otvoreno pitanje – novih političkih dogovora i eventualnih refleksija takvih dogovora na republički nivo.

Lokalni izbori u opštinama Zemun, Voždovac i Kosjerić pokazali su da nijedna politička stranka, ili predizborna koalicija, nije u mogućnosti da samostalno formira vlast, tako da je najverovatnija opcija da, na nivou lokala, dođe do novih koalicija i političkih pregrupisavanja. Pominje se i mogućnost dogovora između dve najsnažnije političke grupacije u Srbiji – koalicije oko Demokratske stranke i Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Takvu mogućnost ne isključuje ni sam Nikolić, iako zahtev Demokratske stranke za ponavljanjem glasanja u tri izborne jednice poredi sa krađom izbora u vreme Miloševića:

Prvo, utvrđeno je da, na osnovu potpuno internih zapisnika, SPS neće da prizna poraz, i drugo, Boris Tadić radi isto ono zbog čega je, zajedno sa svojim kompanjonima, 5. oktobra podigao narod.
“Ne znam zašto to radi Demokratska stranka. Možda zato što je u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) koja u tome ima velikih iskustava. Ovog puta Boris Tadić radi ono zbog čega je dolazio Felipe Gonzales u Srbiju: prvo, utvrđeno je da, na osnovu potpuno internih zapisnika, SPS neće da prizna poraz, i drugo, Boris Tadić radi isto ono zbog čega je, zajedno sa svojim kompanjonima, 5. oktobra podigao narod.”


Upitan da li je, ipak, moguća koalicija sa demokratama, Nikolić kaže:

“O tome neka razmišljaju naši lokalni organi, ali je to samo znak da sa tom strankom nema koalicije na republičkom nivou. Nikada. Zato što ne bi imali u nama partnera za takve poteze prema drugima.”

Da li je za Demokratsku stranku prihvatljiva koalicija sa naprednjacima?

Dragan Vujadinović, predsednik gradskog odbora DS-a u Kosjeriću, gde je koalicija oko demokrata osvojila ubedljivo najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlasti, ne odbacuje takvu kombinatoriku:
Ja mislim da bi tu, što se tiče lokalnog nivoa, trebalo da postoje široke koalicije jer se tu radi o konkretnim problemima i o konkretnim ljudima. Tu ne bi trebalo da postoji neka velika prepreka niti imperativi s vrha.

“Ja mislim da bi tu, što se tiče lokalnog nivoa, trebalo da postoje široke koalicije jer se tu radi o konkretnim problemima i o konkretnim ljudima. Tu ne bi trebalo da postoji neka velika prepreka niti imperativi s vrha. Što se tiče makroplana republičkog nivoa, verovatno bi Srbiji bilo dobro kada bi dve velike stranke napravile jednu komotnu većinu – ali to je samo moje lično mišljenje.”


Zvaničan stav Demokratske stranke, za sada jedino nudi odgovor na pitanje – s kim neće sigurno ići u koaliciju. Kako saopštava šefica poslaničke grupe u parlamentu Nada Kolundžija – "Srpska radikalna stranka je ta koja je i dalje neprihvaljiv partner".
Nada Kolundžija
A kada je u pitanju njen odvojeni deo – SNS?

“Još je uvek prerano o tome govoriti.”


Vladajuća “Lista za evropsku Srbiju” pokušava da dođe do odgovora zašto su ovi izbori bili manje uspešni od prethodnih. Jedno od objašnjenja je – slaba izlaznost:

“Znamo da lokalni izbori nisu toliko atraktivni kao republički, ali mislim da su ovaj put građani pokazali koliko im je dosta politike i političara,” smatra Suzana Grubješić iz G17 plus, čiji je predsednik Mlađan Dinkić, inače, najčešće apostrofirana i napadana ličnost u celokupnoj vladajućoj koaliciji od strane Srpske napredne stranke.

Kako je moguće da dva bloka dođu do dogovora?

U tom kontekstu, postavlja se i pitanje kako je onda moguće da ova dva bloka dođu do dogovora o zajedničkom delovanju. Iskustva na srpskoj političkoj sceni, međutim, pokazuju da je i to izvodljivo:

“To je sigurno jedna od varijanti, da DS i naprednjaci formiraju vlast i na Voždovcu i u Zemunu. To je njihovo legitimno pravo, ali u tome G17 plus neće učestvovati, odnosno, mi smo imali 20 odsto mesta na “Listi za evropski Zemun”, to jest Voždovac, i svakako da u bilo kakvoj koaliciji sa naprednjacima nećemo učestvovati. Znači, mogu ali bez nas.”


Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma
, predsednik Jedinstvene Srbije, jedna od ključnih figura koja je doprinela formiranju nove Vlade u Srbiji, kaže da je iznad svih stranačkih interesa – interes građana:

“Ukoliko se ne napravi koalicija u Zemunu i na Voždovcu, odgovornost će sigurno nositi DS i SNS, jer to su dve partije koje su dobile najveći broj glasova.”

Lakše će biti narodnjacima da prihvate DS kao koalicionog partnera, nego DS-u da prihvati narodnjake.
Da li će, i sa kakvim posledicama, ove dve grupacije doći do dogovora o formiranju lokalne vlasti u pomenutim opštinama, te da li je takva kombinacija moguća i na višem nivou? Srđan Bogosavljević, direktor agencije Stratedžik marketing:

“Mislim da će se i jedni i drugi plašiti da uđu u koaliciju iako lokalna vlast nema nikakvih ozbiljnih političkih tema, ona se bavi, pre svega, komunalnim temama. Dakle, s te tačke gledišta, dve ozbiljne velike stranke bi mogle čak i da testiraju svoju sposobnost saradnje, ali ne znam koliko će se bojati reakcije na širem planu i potencijalnih novih izbora. Tako da će, verovatno, pregovori biti jako teški. Lakše će biti narodnjacima da prihvate DS kao koalicionog partnera, nego DS-u da prihvati narodnjake.”

* * * * *
Više o rezultatima vanrednih lokalnih izbora i reakcijama na njih možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG