Dostupni linkovi

Oduzimanje imovine i Legija kao prvi slučaj


Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Specijalni sud u Beogradu privremeno je oduzeo deo kuće koja je u vlasništvu Milorada Ulemeka Legije. Stan koji je takođe u sastavu te kuće ostao je u vlasništvu njegove supruge Aleksandre Ivanović, pošto je dokazano da se radi o imovini čiji je ona vlasnik. Bila je to jedna od prvih sudskih odluka donetih po osnovama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Zakon je Skupština Srbije usvojila oktobra prošle godine. O suđenju koje se odvijalo pod krovom Centralnog zatvora u Beogradu i očekivanjima o dobiti koju će doneti novi zakon.

Kuća u beogradskom naselju Cerak iz koje se Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina robije zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, išetao 2. maja 2004. da bi se posle 14 meseci skrivanja jednostavno predao policajcima, za sada samo privremeno nije u njegovom vlasništvu. Dvočasovno ročište održano je u posebnoj sudnici smeštenoj u samom Centralnom zatvoru u prisustvu Ulemekove supruge i majke i bez novinara, jer je postupak zatvoren za javnost zbog uključenosti interesa maloletnika, to jest potencijalnih naslednika sporne imovine, Ulemekove dece. O odlukama je obavestio njegov advokat Slobodan Milivojević:

"Sud je odbio zahtev tužioca za privremeno oduzimanje imovine koja je u vlasništvu Aleksandre Ivanović. U drugom delu, usvojio je zahtev za privremeno oduzimanje imovine Ulemek Milorada."


Odluka Suda u daljem postupku trebalo bi da bude potvrđena ili oborena. Mogućnost, o kojoj se takođe spekulisalo u medijima, oduzimanja i stana koji se nalazi u sklopu iste zgrade, a u kome žive Ulemekova supruga Aleksandra Ivanović i njihovo troje dece, izostala je. Ulemekova porodica nastaviće da živi na istoj adresi, potvrdio je advokat Goran Petronijević:

"To je imovina koju je ona unela u brak i mi smo u toku postupka zajedno s Aleksandrom i uz sve pismene dokaze koje smo prezentirali uspeli da dokažemo da ta imovina nema veze s bilo kakvim krivičnim delima."


Slučaj 'Legija' mogao bi biti prvi postupak na kome će vlast dokazati spremnost za oduzimanje imovine svima onima koji su je stekli kriminalom. To omogućava posebni Zakon protiv koga se pripremaju peticije i protesti, a u čemu će prednjačiti upravo Ulemeku bliski advokati. Advokati Petronijević i Krsto Bobot:

"Jer je zakon problematičan sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti, predviđa određene institute koji su nepoznati u našem pravnom sistemu i u krivičnom zakonodavstvu uopšte. Prebacuju teret dokazivanja na lice koje je okrivljeno, ili je treće lice, ili je lice na koje se samo baci sumnja o poreklu imovine, i praktično čitav teret dokazivanja je na tom licu, da dokaže da je njegova imovina zakonita."

U Ministarstvu pravde podvlače da je upravo kvalitet novog Zakona to što se teret dokazivanja porekla imovine prebacuje na vlasnika. Savetnik ministra pravde Slobodan Homen:

"Drugim rečima, da mene neko optuži da sam primio mito ja sam dužan da celu svoju imovinu objasnim i da pokažem tužilaštvu, odnosno Sudu, način na koji sam je dobio. Sve što ne uspem da dokažem – oduzima mi se po automatizmu."


Praktično, u slučaju 'Ulemek', to će značiti da bivši komandant zloglasnih Crvenih beretki mora dokazati, ukoliko želi da zadrži imovinu, da ju je legalno zaradio. Advokat Milivojević tvrdi da to neće biti težak posao:

"Legiji je kupila stan RDB, Republička državna bezbednost. Znači, taj stan je kupljen 1998. godine."

Dokaz o tome Milivojević je zatražio u Državnoj bezbednosti:

"Poslali su izveštaj da Legija nije bio zaposlen u Državnoj bezbednosti, da nije imao lična primanja i da nije za njega plaćano penziono i invalidsko osiguranje."

Dok odbrana prikuplja dokaze savetnik ministra pravde Homen sumnja da se u ovom slučaju može dokazati nešto što bi sprečilo da trenutno privremena odluka o oduzimanju imovine postane trajna:

"Ovde, kad smo radili na Zakonu u Ministarstvu pravde, smo bili svesni rizika da pojedinačni sudija ili tužilac može da podnese zahtev ili da donese ovakvu odluku. Zbog toga je procedura donošenja odluke vrlo jasna i zaista nema mogućnosti za izbegavanje. Zato što, Ulemek bi morao da dokaže da je na legitiman način, pošteno, zaradio novac. Kako neko pošteno zaradi novac? Tako što je platio porez, ili je dobio nasledstvo. Mislim da u ovom slučaju uopšte nije sporno da takvih okolnosti nije bilo. Naravno, odluka je na sudu."

Prema očekivanju vlasti, do kraja godine mogla bi biti oduzeta imovina u vrednosti od 50 miliona evra. To ne znači da će ona biti momentalno stavljena na raspolaganje državi, jer će po proceduri sve oduzete vrednosti biti najpre zamrznute, a trajno oduzimanje moguće je tek po isticanju rokova za rasprave o žalbama, to jest po završetku sudskog procesa. Advokati Ulemeka i njegove porodice najavili su da će se žaliti na donete odluke.
XS
SM
MD
LG