Dostupni linkovi

Najveće industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD


Sjedište General Motorsa
Sjedište General Motorsa

Dženeral Motors (GM), posrnuli džin automobilske industrije koji je više od 100 godina bio deo američkog života, zatražiće danas od suda zaštitu u bankrotstvu koje će poreskim obveznicima dati 60 odsto vlasništva u kompaniji i povećati prodor države u veliki biznis.

Povodom bankrotstva GM Amerikancima će se danas obratiti i predsednik Barak Obama.

Biće to najveće industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD i bankrotstvo bez presedana jer će federalna vlada uliti nove milijarde dolara u Dženeral Motors. GM će zadržati četiri osnovne marke - Ševrolet (Chevrolet), Kadilak (Cadillac), Bjuik (Buick) i GM. GM bi do kraja 2010. trebalo da zatvori 10 svojih fabrika, da prekine proizvodnju nekih marki vozila poput Pontiaca i Saaba, te da otpusti oko 20.000 radnika. Kroz stečaj će ostati otvoreno osam fabrika GM u SAD-u, a najavljeno je i zatvaranje 40 posto ili oko 1100.

Kompanja planira da otpusti 21.000, oko 34 odsto svoje radne snage i smanji broj prodavaca na 2.600. GM, opterećen sa gotovo 88 milijardi dolara gubitaka od 2004., nastojao je da ispregovara rešenja za svoj dug i sporazume sa radnicima, pre nego što zatraži sudsku zaštitu. GM, koji poslednjih meseci preživljava na 19.8 milijardi dolara vladinog zajma, prošle nedelje je objavio da je propao pokušaj nagodbe sa vlasnicima obveznica i drugim kreditorima, koji ukupno potražuju 27.2 milijarde dolara.

Podvlačeći izuzetnu ulogu države, predsednik Barak Obama namerava da objavi svoju podršku reorganizaciji nekad najvećeg proizvodjača motornih vozila na svetu, kao što je to učino u aprilu kada je Krajzler (Krysper) zatražio zaštitu suda. Predstavnici administracije su potvrdili da će federalna vlada uliti 30 milijardi dolara u GM da bi mogao da prebrodi bankrotstvo. Tim Geithner, ministar finansija:

“Zbog svega što se dešava u ekonomiji i na finansijskom tržištu, ove kompanije, GM i Chrysler, bile su izložene zaista žestokom pritisku. Njihovo bankrotstvo moglo bi da ima veoma, veoma bitne posledice na ekonomiju u celini. I kao što je predsednik odlučio, mi smo spremni da ih podržimo ako postoji način razumnog plana njihovog restruktuiranja koji bi im omogućio da izvesno vreme funkcionišu kao privatna jedinica.”


Zvaničnici administracije kažu da vlada očekuje da će sudski proces trajati 60 do 90 dana. Ako bude uspešan, GM će iz bankrotstva izaći kao nova, manja kompanija, sa manje zaposlenih, manje fabrika i skresanom prodajnom mrežom.

“Uspešna tranzicija, stabilna globalna ekonomija iziskivaće veoma suštinske promene u ekonomskoj politici i finansijskoj regulativi širom sveta"
, kaže Tim Geithner, zadužen za finansije u američkoj administraciji.

"Ali neke od važnih promena će se desiti u Kini i SAD. To koliko smo mi u Vašingtonu i Pekingu uspešni biće izuzetno važno za ekonomski uspeh u ostatku sveta. I efikasnost američke politike zavisiće, delimično od efikasnosti kineske privrede"
, rekao je Geithner danas u govoru na Univerzitetu u Pekingu.

Stečaj GM-a biće rangiran kao treći najveći stečaj u korporacijskoj istoriji SAD-a, nakon kolapsa investicione banke Lehman Brothers u septembru 2008., i telekomunikacionog diva WorldCom godine 2002. GM Europe, koji uključuje Vauxhall u Velikoj Britaniji i Opel u Nemačkoj, spasio je od kolapsa konzorcijum kojem je na čelu kanadski proizvođač autodelova Magna. Međutim, Magna planira da otpusti oko 11.000 radnika širom Evrope, ili jednu petinu radne snage. Nakon što je dala 1,6 milijardi eura zajma konzorcijumu Magna, nemačka vlada je osigurala koncesije za svoju autoindustriju, pa bi od 25.000 radnika Opela trebalo biti otpušteno oko 2600. Očekuje se da će se deo proizvodnje preseliti u fabrike ruskog autoproizvođača GAZ-a, u vlasništvu oligarha Olega Deripaske.
XS
SM
MD
LG