Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nogometni susret "Herceg Bosne" i Ćirinih "vatrenih"


Foto: Tina Jelin

Za subotu je u Mostaru zakazana nogometna utakmica u kojoj se sastaju neobični akteri: reprezentacija "Herceg Bosne" i "Vatrene reprezentacije Hrvatske iz 1998."godine.

Posljednjih dana tzv. zapadni dio grada Mostara oblijepljen je plakatima u kojima se građane poziva da prisustvuju humanitarno-sportskom spektaklu, nogometnom susretu reprezentacije „Herceg Bosne“ i „Vatrene reprezentacije Hrvatske iz 1998.“ godine pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića.

Susret koji se igra na dan HVIDRE biće održan pod visokim pokroviteljstvom, kako se navodina plakatima „Alternativne vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne“, čiji je predsjednik Leo Pločkinić, ovdašnjoj javnosti poznat kao glasnogovornik organizacije Croatia Libertas koja je prošle godine organizovala potpisivanje peticije za treći entitet:

Ćiro Blažević
„Kazao bih da Alternativna vlada Hrvatske Republike Herceg Bosne sada je napunila punu godinu dana svoga djelovanja i svakako je uspjela na kulturnom području, na društvenom planu, pa dijelom i političkom pomoći Hrvatima u BiH.“

Reprezentaciju Herceg-Bosne, koju čine nekadašanji i današnji igrači, uslovno rečeno, hrvatskih klubova u BiH, vodiće voditelj Omladinske škole NK Zrinjski Franjo Džidić, dok bi se na Gradskom stadionu trebao pojaviti i aktuelni trener bh. reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević:

„Ja je podržavam apsolutno. Da li ću ja fizički moći biti nazočan, ovisi o tome kako ću svoj program okrenuti sad naglavačke ako ikako budem mogao da bih bio nazočan.“


U izjavi za neke bh. portale, podsjetimo, nedavno je kazao i da ne bi imao ništa protiv vođenja momčadi Herceg Bosne ukoliko inicijativa o odigravanju prijateljskih utakmica sva tri bh. entiteta zaživi, ali i kako bi pristao trenirati i Republiku Srpsku, a BiH bi, prema njegovim riječima, mogla biti balkanska Švicarska.

Iako na plakatima nije navedeno koje ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta finansira susret, potvrda nam je stigla iz Zapadnohercegovačkog kantona. Ministar prosvjete i član HSP-a Vjekoslav Čamber za nas radio kaže:

Slavo Kukić, Foto: Midhat Poturović
„Imate kulturnu zajednicu Herceg-Bosne. Možemo napraviti reprezentaciju istočne Evrope, možemo napraviti i reprezentaciju Balkana, možemo napraviti i reprezentaciju bivše Jugoslavije. Ja ne vidim tu ništa sporno, nikakvu politiku posebno.“

Politički analitičar Slavo Kukić komentira:

„Doista Herceg-Bosna postoji kao nevladina udruga, ali, recimo, sad sam spreman ustvrditi kako ta udruga ne stoji iza toga i kako su ambicije potpuno druge naravi.“


Da li slični događaji pokušavaju oživjeti treći entitet ili priču o Herceg-Bosni i kroz tzv. Alternativnu vladu Herceg-Bosne, Slavo Kukić za naš radio zaključuje - demokratija kao forma građanske egzistencije podrazumijeva i pravo na “virtualnu stvarnost“:

„Virtaulna je hrvatska republika Herceg-Bosna, virtaulna je Reprezentacija vatrenih, to je privatna udruga, virtulana je Alterantivna vlada, stvarna je samo utakmica koja će se očito održati. Naprosto to je nešto što kod normalnog čovjeka izaziva smijeh.“
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG