Dostupni linkovi

Mesić na skupu o nacionalnim manjinama


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas u Begovu Razdolju međunarodni znansveni skup "Nacionalne manjine u demokratskim društvima" ističući kako je neupitna opredijeljenost Hrvatske da se omogući povratak građana srpske nacionalne manjine, ali, dodao je, unatoč potrebi da se u krizi štedi, u rebalansu proračuna nije trebalo smanjiti stavku za financiranje tog povratka.

Na skupu, koji se održava 12. put, bit će riječi o ustavnoj demokraciji i zaštiti etničkih manjina, raspadu SFRJ i položaju etničkih manjina, kulturi mira i sigurnosti na Balkanu te političkim strankama etničkih manjina. Sudjeluju predstavnici fakulteta i instituta iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, Savjeta za nacionalne manjine RH i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru.

Predsjednik Stjepan Mesić, koji je pokrovitelj skupa, podsjetio je da Hrvatska u izvorišnim osnovama Ustava jamči pripadnicima nacionalnih manjina ostvarivanje prava u skladu s demokratskim normama UN-a, a Ustavnim zakonom vrlo je široko zajamčila prava manjinama.

XS
SM
MD
LG