Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biden– Jedinstvo Kosova apsolutno američko pitanje


"Priznanje nezavisnosti od Sjedinjenih Država je nepovratan proces", istaknuo je Biden nakon zajedničkih razgovora s predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem. On je zajamčio kosovskim čelnicima da će granice najmlađe europske države ostati netaknute istaknuvši da je "očuvanje jedinstva Kosova apsolutno pitanje za SAD" a "očuvanje teritorijalne cjelovitosti minimum koji SAD neće prijeći".

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izrazio je zahvalnost kosovskog naroda za potporu u stjecanju slobode i uspostavi mira, stabilnosti i razvoja Kosova, dok je premijer Thaci Bidenov posjet ocijenio "potvrdom potpore SAD-a postignutom napretku na Kosovu".

Biden će poslijepodne posjetiti manastir Visoke Dečane te američki kamp Bondsteel kod Uroševca, gdje će se obratiti američkim vojnicima, kojih ima gotovo dvije hiljade. Inače, Bidenov dolazak je na Kosovu obilježen kao veliki dogadjaj.

Njegov su automobil duž puta od aerodroma do grada pozdravljali zastavicama učenici osnovnih i srednjih škola, dok ga je na prištinskim ulicama dočekalo više hiljada učenika i građana noseći cvijeće, američke i kosovske zastave te parole kojima se izražava zahvalnost

Od završetka rata Kosovo su posjetila dvojica američkih predsjednika - u novembru 1999. Bill Clinton koji jr posjetio Uroševac, a dvije godine kasnije, u ljeto 2001. George Bush.

XS
SM
MD
LG