Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ren upozorava BiH: šanse za priključenje dovedene u pitanje


Sven Alkalaj (levo) Oli Ren (desno) na pres konferenciji nakon razgovora održanih u sedištu EU u Briselu, 15. maj 2009.

Komesar za proširenje EU Oli Ren, u petak je na sastanku u Briselu, poručio ministru inostranih poslova BiH, Svenu Alkalaju, da podeljena zemlja mora da konsoliduje svoju vlast ili rizikuje da pogorša svoje šanse za priključenje Evropskoj uniji. Tačnije, Evropska unija zahteva od BiH da pripremi temelje za preuzimanje upravljanja zemljom od međunarodne zajednice. Ren je istakao potrebu za reformama koje se tiču bezviznog režima za građane BiH sa zemljama EU.

Izveštava dopisnik RSE iz Brisela Ahto Lobjakas

Evropska unija želi da zaustavi kritike na račun svog upravljanja BiH u kojima se navodi da je ono ili slabo ili da ne postoji.

Oli Ren, komesar za proširenje Evropske unije, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, je izjavio da je EU rešena da preuzme na sebe odgovornost za nezavisnost BiH i dužnosti nadgledanja Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR):

"Evropska komisija je posvećena tranziciji iz Kancelarije visokog predstavnika u ojačano prisustvo EU i nekoliko puta sam ponovio ministru inostranih poslova Svenu Alkalaju da je takva tranzicija zaista ključna za eventualni budući status kandidata BiH u EU.“


Sadašnji visoki predstavnik je austrijski diplomata Valentin Incko koji će, kako Brisel očekuje, olakšati tu tranziciju do predstojećih izbora 2010. godine.

Oli Ren preneo je zabrinutost za političku stabilnost u BiH.
Ren se osvrnuo i na najave da se Sjedinjene Američke Države, koje su sve više zabrinute zbog pogoršavanja situacije u BiH, pripremaju da nominuju specijalnog izaslanika SAD, navodeći da je „menadžment“ diplomatskih odnosa „interna stvar“ svake zemlje.

Komesar EU nije komentarisao očekivanja vezana za posetu potpredsednika SAD Džoa Bajdena Bosni i Hercegovini sledeće nedelje.

Ministar inostranih poslova BiH Alkalaj izjavio je da poseta Bajdena ukazuje na to da BiH ostaje „visoko“ na listi prioriteta SAD. Dodao je da BiH teži ka dvostrukom cilju, ka članstvu u NATO i u EU, i da su oba cilja podjednako važna.

Postoji zabrinutost u Briselu, kao i u Vašingtonu, da je centralna vlada BiH ozbiljno narušena od strane separatističkih političkih struja u Republici Srpskoj, koje se bune protiv, kako sami smatraju, državne dominacije Bošnjačko-Hrvatske Federacije. Lideri Republike Srpske su u poslednjih nekoliko sedmica bili veoma kritični prema korišćenju ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika, koja uključuju i pravo na otpuštanje funkcionera i na ukidanje zakona.

Incko je upozorio da etničke tenzije mogu ugroziti put BiH ka statusu kandidata EU, jer će Unija pregovarati isključivo sa centralnom vladom.

Ren je naveo da je EU i dalje zabrinuta za „političku stabilnost“ u zemlji. Komesar EU je povezao politički metež sa naporom BiH da ispuni zahteve EU za bezvizni režim.

EU očekuje da će mogućnost bezviznog putovanja delovati kao moćan podsticaj bh. političarima.

Ministar inostranih poslova Alkalaj je u petak potvrdio da je ova tema skinula teret sa njegovih razgovora sa Renom:
Sven Alkalaj je u razgovoru sa Olijem Renom istakao važnost uspostavljanja bezviznog režima za građane BiH.

"Znamo da je ovo veoma važno i osetljivo pitanje za građane BiH kako bi mogli slobodno da putuju u Evropu, po državama Šengena. Posebno je bitno za mlade kako bi saznali čime se bave njihovi vršnjaci (u ostalom delu Evrope), a pitanje je takođe značajno i zbog problema nacionalizma.“


Ren je istakao da su reforme, koje zahteva EU kako bi se uspostavio bezvizni režim, zapravo test sposobnosti funkcionisanja federalne Vlade BiH.

"Uspostavljanje bezviznog režima će zaista zavisiti od sposobnosti političkih lidera BiH izabranih demokratiskim putem da donesu određene odluke, usvoje zakone, implementiraju mere koje su neophodne sa stanovišta EU iz bezbednosnih razloga.“

Foto: Midhat Poturović
Alkalaj je potvrdio da će BiH početi sa izdavanjem biometrijskih pasoša, koji su jedan od ključnih uslova EU, 1. jula ove godine.

Ren je izjavio da se nada da će do kraja juna moći da preporuči zemljama članicama EU koje Balkanske zemlje su ispunile uslove za bezvizni režim. Nakon toga bi 27 zemalja članica Unije trebalo da odobri preporuku pre stupanja na snagu. Ren je dodao da balkanske zemlje koje budu postigle najviše rezultate mogu realno da očekuju prelazak granica EU bez viza 1. januara 2010. godine.

Nije naveo za koje zemlje smatra da će i da li će uspeti u tome, ali Bosna i Hercegovina ima male šanse.
XS
SM
MD
LG