Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tako lepa, a tako blizu


Dubrovnik

Po prvi put nakon rata, pojačanom turističkom kampanjom, Hrvatska i službeno poziva goste iz Srbije i ostalih susjednih zemalja na ljetovanje na hrvatsku obalu. "Tako lepa, a tako blizu" i "Kad srce kaže ljeto, kaže Jadran" glavni su slogani kojima se Hrvatska, u jeku gospodarske svjetske krize, okreće susjedima.

Hrvatski turistički djelatnici uvjeravaju susjede da je rat završio i da su u Hrvatsku ponovo dobrodošli, a nakon Pule potvrđeno nam je da će ovog ljeta, gotovo sigurno, JAT-ovi avioni ponovo slijetati i u Dubrovnik.

Na vijest kako će sredinom lipnja srpska aviokompanija JAT Airways uvesti sezonsku liniju Beograd-Dubrovnik, nazvali smo zračnu luku Dubrovnik u Ćilipima i evo što nam je kazao referent plana letenja, Tonko Brailo:

"Ima indikacija, postoji interes. Avion treba ići dva puta tjedno iz Beograda za Dubrovnik, ali to još nije konačno ni potpisano, ni dogovoreno. Strpite se koji dan pa mislim da ćemo znati više."

Na tu vijest Dubrovčani različito reagiraju:

"S time ste me zatekli. Mislim da nisu oduševljeni tu što će letjeti jer su odnijeli puno opreme i opremili aerodrome u Crnoj Gori. Odnijeli su svu opremu, pa su rekli da će im zaplijeniti avion kada sleti. E pa sada ne znam. Jedan jedini put su doletjeli kada je igrao Partizan i Jug. Mislim da je to patka."

Unatoč svemu, kaže jedna druga Dubrovkinja, u Dubrovniku zadnjih godina nije na toj osnovi zabilježen nijedan ozbiljniji incident, a koliko je trenutno turista iz susjednih država i općenito?

'Ima li turista?Onako.....Bilo ih je dosta za 1.maj, a bilo ih je i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, mogli smo ih čuti na Stradunu."

RSE: Čujemo da će se ponovo iz Begrada prema Dubrovniku uvesti JAT-ova linija?

« Pa neka, oni su dobri potrošači, isto kao i mi. Pamtimo ih od prije rata, bilo ih je toliko u Dubrovniku da smo čak jednu ulicu, gdje su obično navraćali u kafiće, zvali 'Knez Mihajlova'. Vjerujem da će opet dolaziti ...»

Promotivnu kampanju Hrvatske turističke zajednice osmislili su kreativci marketinške tvrtke Mccann Erickson. Glavni kreativni direktor Igor Mladinović vjeruje da će poruke tipa "kad srce kaže ljeto, kaže Jadran" emotivno povući mnoge iz država bivše Jugoslavije:

"Ipak, kada se pojavi takva kampanja javno u gradu, kada ti se obraća turistička zajednica Hrvatske sa tim popisom, to znači da si tamo dobrodošao, barem na tom službenom nivou. Svjesni su ljudi tamo da eventualno može biti nekih sitnih problema na određenim lokacijama, ali kada država stoji iza toga i kada te poziva, to je onda potvrda da stvari idu nekim drugim smjerom. Onda će ih emotivno to podsjetiti na neka ljetovanja prije i to je ono što će ih pogoditi najjače. A sama činjenica da je to pred vratima, će biti dodatni financijski motiv, kada će se odlučivati to da ne moraju plaćati avionsku kartu za Tursku ili negdje dalje, nego da je to pred vratima."

Direktor turističke zajednice grada Makarske, Davor Glavina:

"Dovoljno sam star da pamtim po pričanju kako je bilo iza II svjetskog rata sa Nijemcima, pa su se vratili poslije pet-šest godina kako je rat završio. Neću uspoređivati, ali prošlo je dosta vremena. Ovdje dolazi priličan broj Srba iz Bosne i iz Srbije i nikome se ništa nije dogodilo, niti će. Mi smo domaćini. Dođite kada god. Nikakvih problema neće biti i nitko vas neće provocirati."

S onima koji su već slogan "tako lepa, a tako blizu" parafrazirali u "Hrvatska jest tako lijepa, pa i tako blizu, ali i tako skupa", hrvatski se turistički djelatnici ne slažu, pa ni s bombastičnim najavama kako će Srbi spasiti hrvatski turizam.

Direktor Turističke zajednice Poreča, Tomislav Popović:

"Mi smo skuplji od Turske i Tunisa, ali mislim da ni proizvod nije takav da bi ga trebalo uspoređivati na takva način i tu povlačiti paralelu. Mislim da tu postoji prostor za publiku iz Srbije koji je prilagođen i cjenovno. Apartmanski smještaj se može naći ispod 100 eura dnevno, kad pričamo o nekoj tročlanoj obitelji. Mislim da tu za svakoga ima po nešto, pa tako i za taj dio priče. Mi smatramo da bi to tržište moglo narasti značajno, ali treba voditi račun da je baza mala. Ni te brojke neće biti neki spektakl da bi nam mogle popraviti općenito situaciju."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG