Dostupni linkovi

Sukob čelnika Budve i dijela Vlade


Budva

Postoji li sukob između lokalne vlasti u Budvi iza koje stoji Svetozar Marović i vlasti Mila Đukanovića nakon javne konstatacije ministra finansija Igora Lukšića da donedavno najbogatija opština sada ima tretman najsromašnije. Mediji objavljuju kako je gradonačelnik Budve iz DPS-a Rajko Kuljača ponudio ostavku ali da nije prihvaćena.

Crnogorski štampani mediji objavljuju da je gradonačelnik Budve Rajko Kuljača ponudio ostavku revoltiran izjavom ministra finansija Igora Lukšića o finansijskom stanju te opštine. Nakon dugotrajnih konsultacija sa čelnicima Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kuljačina ostavka nije prihvaćena.

Podsjetimo, ministar finansija Igor Lukšić se u emisije Televizije Budva začudio kako se teškoj finansijskoj situaciji nalazi ta opština, navodeći da nekada najbogatija opština sada ima tretman najsiromašnije u Crnoj Gori. Lukšić je rekao da su informacije koje dobija zabrinjavajuće, i saopštio da Budvani upućuju molbe da se razmotri odlaganje plaćanja obaveza za doprinose i slično kako bi se obezbijedila primanja.

"Vjerovatno razvoj u prethodnom periodu, te obilati novac koji je dolazio po raznim osnovama u Crnu Goru je uticao da pomislimo da će to da traje vječno, a da se istovremeno ne pripremamo za dan koji bi značio mnogo manje novca na raspolaganju"
, procijenio je Lukšić, navodeći da se ta greška može sada ispravljati samo tako što će se ubrzano donositi prostorni planovi i spajati druge aktivnosti.

Nakon ove izjave najoštrije je reagovao šef budvanskog DPS-a Boro Lazović koji je za "Vijesti" saopštio da je iznenađen neistinama koje je ministar Lukšić izrekao i naglasio da će dati detaljniji komentar nakon što odgleda snimak Lukšićeve izjave. Odgovarajući na pitanje da li postoji sukob između lokalne vlasti u Budvi i centralne nakon javne konstatacije ministra finansija o stanju u opštini Budva portparol Demokratska partije socijalista Rajko Kovačević tvrdi da nema krize unutar stranke i da navodna kriza predstavlja opsesiju, kako je rekao, političkih protivnika:

"Traženje navodnih pukotina u Demokratskoj partiji socijalista je vječita tema i rekao bih opsesija naših političkih oponenata. Potraga za argumentima tih špekulacija je neprestana i kao i u ovom slučaju ne trebaju im neki zahtjevi i povodi pa da se prije svega medijski nadograde konstrukciju o nekakvoj navodnoj krizi unutar Demokratske partije socijalista."

Na drugoj strani, Socijalistička narodna partija zahtijeva konkretne poteze državnih institucija koje bi trebalo da provjere finansijsko stanje opštine Budva. Funkcioner Aleksandar Damjanović traži od ministra Lukšića da kaže kako je došao do podatka o finansijskom kolapsu Budve:

"SNP očekuje spremnost od institucija da obave neophodne kontrole i provjere u pogledu gazdovanja imovinom opštine Budva i upravljanja njenim budžetom i to ne samo tokom protekle 2008. godine nego i ranijih godina. Takođe treba preispitati mogućnost da se postupak kontrole uključi i Državna revozorska institucija. Činjenica da je u kratkom periodu opštine Budva od statusa najbogatije opštine prešla u status najsiromašnije opštine trebalo bi da zabrine sve dobronamjerne građane i Budve i Crne Gore bez obzira koja politička partija vrši lokalnu vlasti ili status funkcionera koji su odgovorni za situaciju. Formiranje lokalnih feuda ili država u državi čiji je obrazac opština Budva upravo je primjer kada se ideja decentralizacije pretvori u njenu suprotnost i način na koji se nanosi šteta državnim interesima, interesima svih građana."


Sukob između čelnika Opštine Budva i dijela Vlade mediji povezuju i sa aktuelnim izborom članova nove Vlade i ambicijom Svetozara Marovića da bude vicepremijer, čemu se navodno protivi mandatar Milo Đukanović. Međutim, činjenica je da se dugovi opštine Budva mjere desetinama miliona eura, te da su otpočetka godine zaposleni u opštini primili samo jednu platu.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG