Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Snažniji američki angažman u regionu


Američki kongres je u noći sa utorka na srijedu usvojio Rezoluciju kojom se ukazuje na potrebu ustavne reforme u BiH, što opet sugeriše kako bi uskoro mogli očekivati i imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan. Donosimo reakcije u vezi sa mogućim novim kursom Obamine administracije.

Rezolucija 171 Kongresa SAD poziva na hitnu ustavnu reformu koja će omogućiti BiH da postane efektivna i efikasna u izvršavanju svojih domaćih i međunarodnih obaveza, posebno u vezi procesa pristupa Europskoj uniji i NATO savezu.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozdravio je Rezoluciju, ocjenjujući je kao odlučnost SAD da se snažnije angažuje na ovom području:

Haris Silajdžić, Foto: Midhat Poturović
„I to na osnovama koje su, barem po meni, očigledne, a to je da smo ovdje imali rat koji je, kako se kaže u Rezoluciji, obilježen agresijom, etničkim čišćenjem, genocidom i svim mogućim zločinima. Drugo, SAD podržavaju i dalje integritet BiH, suverenitet i pravni kontinuitet, te da je u interesu Amerike priključivanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Također se sasvim jasno kaže da BiH treba da bude demokratskija, efikasnija, a to se može postići, kako se kaže, sve urgentnijim reformama. Dijelim takvo mišljenje i mislim da ovaj sistem niti je racionalan, tako se kaže u Rezoluciji, niti efikasan, i da zbog toga moramo to mijenjati.“

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović ističe kako je zemlji potrebna ustavna reforma do koje je moguće doći samo kompromisom i na tom putu je neophodna i pomoć prijateljskih zemalja poput SAD:

Šefik Džaferović
„U tom kontekstu mi je drago da je došlo do jedne takve rezolucije. BiH na svom evropskom putu treba da ima nova ustavna rješenja u smislu snažnijih institucija sa većim kapacitetom, funkcionalnijih institucija. Njen ustav mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom, a mislim da je to u interesu svih nas.“

Specijalni američki izaslanik za Balkan, čije imenovanje se predlaže Rezolucijom, bi radio u saradnji s EU i političkim liderima u BiH kako bi se ispunile reforme na svim nivoima vlasti i društva, te uporedo pomagao politički razvoj drugih zemalja regije.

Premijer RS Milorad Dodik, komentarišući Rezoluciju, ističe kako je ohrabrivanje procesa ustavnih reformi dobrodošlo, no protivi se mogućnosti nametanja:

Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
„Poštujem Kongres i Parlament SAD, ali ustavne promjene su naš problem i od nas će zavisiti da li će biti ustavnih promjena ili ih neće biti. Kako sam razumio u svim razgovorima, i sa američkim predstavnicima i sa evropskim predstavnicima, visoki predstavnik je rekao da je to stvar koju mi moramo da završimo. Ukoliko je to ohrabrivanje tog procesa, mi nemamo ništa protiv. Ukoliko je u Rezoluciji naznačeno da će to biti eventualno pod vodstvom međunarodne zajednice, mi smo protiv. Mi u taj proces nećemo ulaziti ukoliko on bude modifikovan ili bude vođen od bilo koga iz međunarodne zajednice.“

Rezolucijom je Amerika pokazala i kako vidi BiH u ovom trenutku, ističe potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž:

Martin Raguž
„Pozvali su na hitne ustavne reforme, pozvali su na poštivanje međunarodnog priznatog integriteta i neovisnosti BiH, pozvali su na potrebu da se forsira evropski put BiH i da je to nacionalni interes SAD. To stoji u Rezoluciji. Pozvali su i na integriranje u NATO i EU, odredili su se pozitivno o potrebi da SAD imaju svog specijalnog predstavnika, što pokazuje da žele izravno imati uvid, pa i utjecaj na ono što će se zbivati. Ja to doživljavam jako ozbiljno.“

S obzirom da Rezolucija ističe hitnost ustavnih reformi, pitanje je hoće li ih domaći političari shvatiti kao upozorenje da ubrzaju procese.

Haris Silajdžić:

„Vrijeme je došlo da se naprave reforme koje su potrebne Bosni i Hercegovini. Evo, ja mislim da je ovo više etnokratska nego demokratska BiH, da je građanin potisnut, da imamo mnogo blokada koje jednostavno onemogućavaju BiH da krene dalje, čak i ekonomski. Mi imamo mnogo resursa koje BiH mogu, ne samo izvući iz ove krize, nego je mogu učiniti zemljom u kojoj je dobro živjeti, ali je donošenje odluka neefikasno, blokirano. Imamo podijeljen ekonomski prostor, što nas sigurno ne ojačava nego nas slabi, naravno, u konkurenciji sa ostalim zemljama u Evropi.“


Šefik Džaferović:

„Ja vjerujem i očekujem da hoće.“


Također, u Rezoluciji stoji kako Ured visokog predstavnika ne bi trebao biti zatvoren prije nego što Vijeće za implementaciju mira definitivno ne utvrdi da je BiH ispunila „ 5 +2“ uslova. Kao posljednja tačka navodi se da SAD treba blisko da sarađuju sa Uredom specijalnog predstavnika EU kako bi osigurale da Ured ima mehanizme i autoritet da se nosi s post-OHR-ovskom Bosnom i Herecegovinom, uključujući set uslova za kandidaturu i članstvo sa jasnim mjerama i oznakama koje bi trebale biti postignute za povećanje funkcionalnosti države kroz proces ustavne reforme.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG