Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kongres usvojio rezoluciju o promjenama Ustava BiH


Kako saznaje Radio Slobodna Evropa, u Predstavničkom domu Kongresa SAD, u noći s 12. na 13. maj po srednjoevropskom vremenu, jednoglasno je usvojena "Rezolucija 171", kojom se ukazuje na potrebu ustavne reforme u Bosni i Hercegovini, te jači angažman SAD i Evropske unije.

U Rezoluciji se upozorava na hitnu potrebu BiH da radi na stvaranju efikasne države kako bi mogla da se nosi s domaćim i međunarodnim obavezama, s efikasnijim institucijama koje bi bile sposobne same da provedu reforme i ispune uslove EU i NATO.

Pored potrebe da se radi na ustavnoj reformi i sarađuje s Tribunalom u Hagu, Rezolucija predviđa i uspostavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan koji bi radio u saradnji s EU i političkim liderima u BiH, kako bi se ispunile reforme na svim nivoima i uporedo pomagao politički razvoj drugih zemalja regije.

Također u Rezoluciji stoji kako Ured Visokog predstavnika ne bi trebao biti zatvoren prije nego što Vijeće za implementaciju mira definitivno ne utvrdi da je BiH ispunila tzv. 5 +2 uslova.

Evropskoj uniji se predlaže da razmotri planove za buduću ulogu EUFOR-a koji je dao psihološko osiguranje mira svojim stalnim prisustvom u BiH.

Kao posljednja tačka navodi se da SAD treba blisko da sarađuju sa Uredom specijalnog predstavnika EU kako bi osigurale da Ured ima mehanizme i autoritet da se nosi s post OHR-ovskom BiH, uključujući set uslova za kandidaturu i članstvo sa jasnim mjerama i oznakama koje bi trebale biti postignute za povećanje funkcionalnosti države kroz proces ustavne reforme.

"Sponzor" Rezolucije je kongresmen Howard Berman, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku u Predstavničkom domu kongresa SAD.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG