Dostupni linkovi

Rat živaca sindikata i Vlade


Protest zaposlenih u osnovnim i srednjim školama održan je i 3. travnja ove godine, Foto: Enis Zebić
Protest zaposlenih u osnovnim i srednjim školama održan je i 3. travnja ove godine, Foto: Enis Zebić

Je li u Hrvatskoj, u zadnji čas, izbjegnut višednevni štrajk oko 100.000 zaposlenih u javnim službama, koji je trebao započeti u srijedu ujutro i trajati najmanje do subote, kada je pripreman i veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića pod motom „6 do 12 za javne službe“?

Nijednoj Vladi ne bi bili ugodni štrajkovi ni masovni sindikalni prosvjedi na sam dan izborne šutnje, ali sa sindikalnog stanovišta sindikati javnih službi u Hrvatskoj nisu mogli izabrati bolji „tajming“ za pritisak na Vladu – četiri dana uoči lokalnih izbora i kraj školske godine:

„Kratko i jasno - štrajkamo jer nas je na to primorala Vlada Republike Hrvatske svojim arogantnim i neodgovornim ponašanjem. Dosta nam je laži i obmana. Ovakav odnos prema zaposlenim u javnim službama ne želimo više trpiti.
Dosta nam je laži i obmana. Ovakav odnos prema zaposlenim u javnim službama ne želimo više trpiti.
Zbog toga smo mi u štrajku. Naš cilj je vrlo jasan - vraćanje šest posto, vraćanje pariteta i primjerena cijena rada“ -
tako je jutros ponavljao predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja, Zvonimir Laktašić.

Štrajk je trebao početi sutra ujutro, u osam sati u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, na fakultetima i znanstvenim institucijama. U četvrtak bi im se pridružili zaposleni u kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi, svi pod motom „6 do 12“ jer će upravo u ovom tjednu 180.000 zaposlenih u javnom sektoru u Hrvatskoj primiti šest posto manju plaću jer je Vlada „zbog recesije“ odustala od obećanog povećanja.

U subotu se na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu planirao i veliki prosvjedni miting. Prema sindikalnim procjenama oko 100.000 ljudi, gdje bi im se najvjerojatnije pridružili i studenti, koji već četvrti tjedan prosvjeduju i ne odustaju od zahtijeva za besplatnim obrazovanjem. Vlada je na sve načine željela spriječiti štrajk, pa je jučer zaprijetila i uvođenjem radne obveze, no iz sindikata su joj poručili:

„Radna obveza se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Nadam se da lokalni izbori nisu izvanredna situacija.“

Ivo Sanader, Foto: Hrvoje Zucko
Za premijera Ivu Sanadera svakako se stvorila „izvanredna situacija“ jer se između stranačkih obveza i predizbornih skupova u srednjoj Dalmaciji, s kulminacijom večeras u Zadru, morao odlučiti i na sastanak sa sindikalnim čelnicima. Osobno ga je vodio, tri sata pregovarao, a onda, spram izjavama novinara kraj kojih je projurio u predizbornu kampanju, optimistično je izjavio: „Dogovor je postignut, treba samo definirati detalje“.

Sindikati popodne šute, čeka se konačan rasplet, a evo kako je zahtjeve zaposlenih u javnim službama komentirao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac:

„Naravno da tu treba imati u vidu ovu gospodarsku ekonomsku situaciju. Ne mogu ništa drugo reći osim onoga što govore ljudi koji se bave tim pitanjem. U svakom slučaju moja je poruka da ću prvom prilikom, čim to bude moguće, učiniti sve da se izborim da se vrati nastavniku, profesoru, znanstveniku, sve ono što mu je uzeto zbog ove krize. To je moja temeljna poruka.“


U svakom slučaju, ako im Vlada do večeras ne ponudi prihvatljiv sporazum, sindikati javnih službi u srijedu idu u štrajk.

Evo što o tome misle slučajno zaustavljeni Zagrepčani:

„Itekako podržavam.“
„Neka. I nama studentima to paše.“
„Šta ja znam, podržavam, ne podržavam. Tu sam negdje na pola.“
„Neka se bore.“
„To je jedini način. Obećano im je, pa im je oduzeto. Nema druge, na žalost. Uvijek strpite sve – bio je rat, pa je sada recesija.“
„To sa svjetskom recesijom u ovoj situaciji ne vidim baš da ima neke prevelike veze.“
„Kriza jeste, ali po tome kriza je uvijek. Štrajkova nikada ne bi trebalo biti po njima. Neka štrajkuju. Držim im fige.“
„Nadam se da će se za koju generaciju sve to izmijeniti na bolje. Neka se bore. Treba se stalno boriti jer doveli su nas do tog stanja društva, do tog kapitalizma. Stvarno je sve ovo za plakati.“
XS
SM
MD
LG