Dostupni linkovi

Ivanov preuzeo funkciju


Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

Gjorge Ivanov od danas je novi predsednik Republike Makedonije. Inauguraciji u utorak, osim predstavnika političkog i državnog vrha, prisustvovao je i kompletan diplomatski kor u Skoplju, kao i predsednici Srbije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore Boris Tadić, Stipe Mesić, Bamir Topi i Filip Vujanović i izaslanik turskog predsednika.

Nakon davanja svečane zakletve, Ivanov je na specijalnoj sednici Sobranja održao pristupni govor, u kojem je, uz ostalo, rekao:

“Moja politička agenda je jasna i nedvosmislena: Makedonija članica NATO-a i Evropske unije, snažna, poštovana i ravnopravna, a njeni građani ponosni, bogati i srećni. Ka tom cilju, Makedonija nastavlja da korača bez zastajkivanja, da korača na putu evroatlanskih integracija, vodeći odgovornu spoljnu i unutrašnju politiku, posvećeno sprovodeći najviše standarde.”


Ivanov je istakao da će, ne zanemarujući odnose sa svim susedima, posebnu pažnju posvetiti odnosima sa Republikom Grčkom:

“Učiniću sve da se odnosi između dve zemlje razvijaju u duhu dobrosusedstva i uzajamnog poverenja. Nesumnjivo je da delimo zajedničke evropske vrednosti, sanjamo isti evropski san, razumemo Balkan kao kolevku evropske kulture. Još više, ubeđen sam da pitanja koja opterećuju međusobne odnose, a naročito kultura i tradicije, imaju kapacitet da budu most saradnje i promotor novog ciklusa prosperiteta u regionu.”


Svečanu sednicu u Sobranju su bojkotovali poslanici opozicione Demokratske partije Albanaca, jer na inauguraciju nije bio pozvan predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Prema spekulacijama u nekim medijima, Sejdiu će biti prvi inostrani državnik koji će posetiti Makedoniju posle stupanja na dužnost Gjorga Ivanova. Naime, nezvanično, Sejdiu će za desetak dana doći u Skoplje i razgovarati sa novim predsednikom o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Makedonije i Kosova.

Nakon inauguracije, novi predsednik Makedonije Gjorge Ivanov se susreo sa četvoricom predsednika zemalja iz regiona koji su prisustvovali svečanoj sednici. Prva aktivnost Ivanova je u sredu poseta Briselu, gde je zakazan sastanak sa visokim pretstavnikom Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijerom Solanom.

Gjorge Ivanov je četvrti predsednik Republike Makedonije. Za razliku od njegovih prethodnika Kire Gligorova, Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog, on će svoj petogodišnji mandat započeti u novim radnim prostorijama koje se nalaze u vili ANEKS u elitnom naselju Vodno u Skoplju.
XS
SM
MD
LG