Dostupni linkovi

Akcija razbijanja grupe krijumčara droge


U koordiniranim akcijama na razbijanju lanca trgovine drogom, u utorak su policije Republike Srpske i Federacije BiH izvršile pretrese na više lokacija, pri čemu je oduzeta određena količina narkotičkih i eksplozivnih sredstava, te novca. Entitetske policije pretres su vršile u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Materije koje asociraju na kokain i heroin pronađene su na 18 lokacija u Bosni i Hercegovini na kojima su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH u saradnji sa Tužilaštvom BiH vršili pretres. Još nije poznato da li ima uhapšenih u toku pretresa. Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena rekao je da je akcija uslijedila nakon sopstvene istrage i podataka dobijenih razmjenom sa policijom Republike Srbije, gdje se došlo do saznanja da u Bosni i Hercegovini djeluju lica koja se bave prodajom droge u zemlji i daljnjim krijumčarenjem prema zapadnim zemljama:

„U saradnji i po nalogu Tužilaštva BiH, u jutarnjim satima Policija RS izvršila je pretres na 12 lokacija u Banjaluci, čime je tretirano deset lica, a Policija FBiH izvršila je pretres na šest lokacija, gdje je tretirano četiri lica. Akcija je još u toku. Jedan broj lica će sigurno biti lišen slobode – vidjećemo koliko, to zavisi od rezultata provedenih istražnih radnji, odnosno pretresa.


Osim opojnih droga, tokom pretresa pronađene su i određene količine eksplozivnih sredstava, oružja i municije, kazao je Pena.

U Tužilaštvu BiH za sada nisu željeli da daju više detalja o akciji, a u Federalnom MUP-u rekli su da će više detalja saopštiti nakon završetka akcije. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Robert Cvrtak:

„Mogu vam samo potvrditi da mi sudjelujemo u akciji i da na prostoru Federacije, tačnije na prostoru Unsko-sanskog kantona vršimo veći broj pretresa, a sve po nalogu Suda BiH.“


Uroš Pena naveo je kako se kroz današnju akciju može ocijeniti da se radilo o ozbiljnoj kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom i krijumčarenjem droge:

„Vidjećemo koliki je stepen organizovanosti ovih lica, vidjećemo imaju li šefa – ili bosa, kako se to kaže popularno – pa ćemo tek onda moći reći da li se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi ili uvezanoj kriminalnoj grupi bez organizacione strukture organizovane grupe.“
XS
SM
MD
LG