Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smjena na čelu Ministarstva prometa i komunikacija


Božo Ljubić, Foto: Midhat Poturović

Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić podnio je prije dva dana ostavku na poziciju koju obnaša dvije i po godine. Ostavka je podnesena na sjednici Predsjedništva HDZ 1990, čiji je Ljubić predsjednik. Iako je ostavku najavio još prije šest mjeseci, predstavnici političkih partija u BiH kažu da postoji velika vjerovatnoća da je ona posljedica njegovog neslaganja oko mogućeg ujedinjenja HDZ 1990 i HDZ BiH, o čemu bh. javnost spekuliše već nekoliko sedmica.

Ostavka ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Bože Ljubića, koju je podnio prije dva dana na sjednici Predsjedništva HDZ 1990 čiji je predsjednik, nije iznenadila većinu političkih partija u BiH. Tim više, što je Ljubić ostavku najavio još prije šest mjeseci.

Iako je Predsjedništvo stranke ostavku prihvatilo, Ljubić je, kako saznajemo, nije dostavio u kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Istovremeno, član HDZ 1990 Rudo Vidović, koga je stranka kandidovala na Ljubićevu poziciju, kaže da će ostavka biti dostavljena najkasnije do sutra.

Ljubić je, prema Vidovićevim riječima, ostavku podnio zbog ličnih i političkih razloga. On objašnjava i koja je zakonska procedura nakon što Ljubić i zvanično podnese ostavku:

“Zakonom o Vijeću ministara predsjedatelj, odnosno dr. Nikola Špirić, postupa sukladno zakonu, dakle usvaja ostavku i moguće imenuje novog kandidata, a onda dolazi upućivanje prema Parlamentu BiH, odnosno Zastupničkom domu, koji bi svojom odlukom trebao potvrditi taj prijedlog. Novo imenovanje stupa na snagu tek nakon potvrde u Zastupničkom domu.“

U HDZ-u BiH skeptici su kada je u pitanju Ljubićeva ostavka. Poslanik te političke partije u državnom parlamentu Velimir Jukić:

„Vrlo je teško govoriti o ostavkama gospodina Ljubića, jer je on već zadnjih pola godine par puta podnosio ostavke. Ja ne bih to komentirao.“

SNSD će, u skladu sa već postignutim dogovorom političkih partija, podržati kandidata HDZ 1990 na mjesto ministra prometa i komunikacija umjesto Ljubića. O mogućim motivima Ljubićeve ostavke poslanik Lazar Prodanović kaže:

„Moguće je da su motivi ostavke gospodina Bože Ljubića sa pozicije ministra saobraćaja i komunikacije u Savjetu ministara BiH problemi političkih unutarstranačkih neslaglasnosti o aktivnostima koje se trenutno provode u HDZ-u 1990, a u smislu ujedinjenja sa HDZ-om BiH.“


Prodanovićevu ocjenu da je motiv Ljubićeve ostavke moguće ujedinjenje HDZ BiH i HDZ 1990, dijele i u Stranci za BiH. Poslanik Adem Huskić:

„Ostavka se već duže vremena ili se najavljuje ili se priča o njoj. Ja pretpostavljam da bi mogli biti razlozi političke, odnosno stranačke, ali i privatne naravi. Njegovo je pravo da podnese ostavku, mada mislim da nije dobar tajming, jer je prošla polovica mandata. Ko god dođe, trebaće mu vremena da se navikne na posao. Nije dobro, ali eto. Moguće je da to ima veze sa ujedinjenjem, da se čovjek ne slaže sa ujedinjenjem dva HDZ-a, o čemu se priča u javnosti. Moguće je i to da je nezadovoljan rezultatima koje je postizao kao ministar, obzirom da neki vrlo važni zakoni iz njegovog ministarstva, koji su bili na Parlamentu, nisu usvojeni.“

Za razliku od Prodanovića i Huskića, poslanik SDA u državnom Parlamentu Sadik Ahmetović se ne slaže sa iznesenim ocjenama. On kaže da Ljubić i dalje ostaje na čelu stranke, te da se radi o dogovoru izmedju njega i Rude Vidovića.

„Kad je u pitanju stav SDA, vjerujem da s obzirom na sporazum ovih pet stranaka da ćemo glasati za gospodina Vidovića. Po onome što ja znam, jeste da su njegove stručne reference iz oblasti koja pripada ovom ministarstvu, tako da je logičan slijed da nema nikakvih prepreka da do toga ne dođe. Sada ćemo imati i stručno lice na čelu Ministarstva za promet i komunikacije.“

Ukoliko Parlament BiH potvrdi Rudu Vidovića za ministra prometa i komunikacija, to će za njega, kako kaže, biti izazov, kao i da mu posao u ministarstvu nije nepoznanica, jer je cijeli radni vijek proveo u telekomunikacijama.

„Taj izazov u ovom trenutku postoji. Međutim, nije kod mene maglovito stanje oko onog tamo, kroz rad Ministarstva. Hoću reći da mi je poprilično poznata problematika i kako je organizirano Vijeće ministara, zapravo kako to sve skupa treba funkcionirati.“

Inače, Vidović je magistar saobraćaja, a trenutno je delegat u Domu naroda državnog Parlamenta.
XS
SM
MD
LG