Dostupni linkovi

Papa u Izraelu pozvao na mir


Papa Benedict XVI po dolasku u Izrael
Papa Benedict XVI po dolasku u Izrael

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI pozvao je danas po dolasku u Izrael na pomirenje između Izraelaca i Palestinaca, osuđujući antisemitizam.

Papa je doputovao u dvodnevnu posetu Izraelu iz Jordana a do petka, kada završava posetu regionu, posetiće glavna mesta hrišćanstva, judaizma i islama u Svetoj zemlji, i razgovaraće sa visokim izraelskim i palestinskim zvaničnicima, kao i sa verskim predstavnicima.

"Dolazim, kao i mnogi pre mene, da se molim na svetim mestima, da se molim posebno za mir, ovog puta za mir u Svetoj zemlji, kao i za mir u celom svetu",
rekao je papa Benedikt XVI na dolasku u Izrael, gde su ga na aerodromu dočekali predsednik Izraela Šimon Peres i premijer Benjamin Netanjahu, uz intoniranje himni Vatikana i Izraela.

Cilj prve posete pape od njegovog dolaska na čelo crkve 2005. godine jeste pružanje podrške hrišćanima u regionu i uspostavljanju mira i unapređenju međuverskog dijaloga na Bliskom istoku. Benedikt XVI je rekao da je jevrejski narod "imao tragično iskustvo užasnih ideologija koje negiraju suštinsko poštovanje ljudskog bića":

"Zalažem se za razmatranje svakog puta koji bi doveo do pravednog rešenja svih značajanih teškoća kako bi dva naroda živela u miru u svojim državama, sa sigurnim i međunarodno priznatim granicama",
rekao je papa na međunarodnom aerodromu u Tel Avivu "Ben Gurion", podsećajući da nade brojnih muškaraca, žena i dece u sigurniju i stabilniju budućnost zavise od ishoda mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Papa je rekao i da je pravedno da tokom boravka u Izraelu ima mogućnost da oda poštu šest miliona Jevreja, žrtava Šoe, i da se moli da čovečanstvo nikad više ne bude svedok zločina takve razmere", kazao je poglavar Rimokatoličke crkve:

“Nažalost antisemitizam nastavlja da raste u opasnim glavama u nekim delovima sveta. To je apsolutno neprihvatljivo. Svaki pokušaj antisemitizma mora biti suzbijen bez obzira odakle dolazio, i mora se unaprediti poštovanje za sve ljude, nacije i jezike širom sveta.”


Izraelski predsednik Šimon Peres je papu pozdravio prigodnim rečima na latinskom jeziku. "Pozdrav verniku među vernicima, koji danas dolazi u posetu Svetoj Zemlji":

“Vaša poseta donosi razumevanje između religija i širi mir sada i u budućnosti. Cenim vaš položaj i vaše aktivnosti na smanjivanju nivoa nasilja i mržnje u čitavom svetu.”

82 godišnji Poglavar Rimokatoličke crkve će takođe posetiti biblijska mesta i održati u utorak misu u Jerusalimu. Predviđeno je da u sredu poseti Vitlejem, a u četvrtak i petak Nazaret.
XS
SM
MD
LG