Dostupni linkovi

Švajcarska: Zamrznuta imovina ben Aliju, Mubaraku i Gadafiju


Švajcarske vlasti saopštile su da su zamrzle imovinu koja, najverovatnije, pripada bivšem predsjedniku Tunisa Zine ben Aliju, bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, kao i libijskom lideru Moameru Gadafiju, prenosi agencija Rojters.

Švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova navodi da imovina vrijedna više od 360 miliona švajcarskih franaka /281 milion evra/ pripada, najverovatnije, libijskom lideru i njegovim bliskim saradnicima.

"Oko 410 miliona švajcarskih franaka /320 miliona evra/ dovedeno je u vezu sa Mubarakom, a oko 60 miliona franaka /47 miliona evra/ sa Ben Alijem", precizirao je portparol švajcarskog Ministarstva inostranih poslova.

Švajcarska vlada naložila je bankama i drugim finansijskim institucijama da zamrznu račune koji bi mogli da pripadaju trojici sjevernoafričkih lidera i njihovim ključnim saradnicima, kako bi se sprečilo da novac sa njih bude podignut.

Vlada Tunisa i Egipta već su pokrenule pravnu proceduru da bi novac bivših lidera bio vraćen u te zemlje, saopštile su vlasti Švajcarske.
XS
SM
MD
LG