Dostupni linkovi

Kanadski premijer nadmoćno pobijedio



Vladajući konzervativci nadmoćan su pobjednik parlamentarnih izbora u Kanadi na kojima je ljevica podijeljena između dviju stranaka, a separatistički Kvibeški blok potpuno poražen te je predsjednik te stranke podnio ostavku.

Prema privremenim rezulatatima konzervativci premijera Stephena Harpera osvojili su treći mandat sa 167 mjesta u parlamentu od 308, što je više od 155 potrebnih da bi dosadašnju manjinsku vladu pretvorili u većinsku. Osvojili su 40 posto glasova, više nego što su im predviđale ankete.

Konzervativci, koji sebe predstavljaju čuvarima kanadskog gospodarstva, u izbornoj su kampanji inzistirali da im je potrebna većina koju dotad nisu imali, kako bi gospodarstvo održali snažnim. Pri objavi prvih rezultata kanadski dolar ojačao je rano jutros.

Privremeni rezultati pokazali su da su Novi demokrati, koji su iznenađujuće dobro vodili kampanju i bili ozbiljan izazov premijeru Harperu, osvojili 103 mjesta, najviše u svojoj povijesti. Time su Novi demokrati (proljevica) postali službena oporbena stranka.

Prvi put u Kanadi, predsjednica Zelenih Elizabeth May osvojila je svojoj stranci mjesto u parlamentu i ondje će moći oštro kritizirati konzervativnu vladu koja ne vjeruje u globalno zatopljenje.
XS
SM
MD
LG