Dostupni linkovi

Pronađena druga crna kutija avionaFrancuski istraživački timovi pronašli su drugu crnu kutiju iz aviona kompanije "Er Frans", koji se srušio u blizini brazilske obale 2009. godine kada je poginulo 228 ljudi.

Francuski Istražni biro saopštio je da je crna kutija dobro očuvana i da bi se iz podataka zabilježenih u njoj mogao otkriti uzrok pada aviona. Istraživačke ekipe pronašle su prije nedjelju dana samo spoljni oklop kutije, ali ne i njenu memoriju.

Olupina aviona pronađena je prošlog mjeseca, posle duge potrage na 10.000 kilometara kvadratnih morskog dna. Ostaci letjelice otkriveni su tek iz četvrtog pokušaja, uz pomoć robota koji može da funkcioniše na dubini od 4.000 metara ispod površine okeana.

Avion "Er Fransa", koji je letio za Pariz srušio se 1. juna 2009, pošto je upao u snažnu oluju, četiri časa poslije polijetanja iz Rio de Žaneira. U avionu su se nalazili putnici iz više od 30 zemalja, većinom iz Francuske, Brazila i Njemačke. Stručnjaci kažu da su podaci iz crne kutije, uključujući i razgovore među posadom, jedina nada da se otkrije uzrok pada aviona u kojem nije bilo preživjelih.
XS
SM
MD
LG