Dostupni linkovi

Dvadeset godina od sukoba u Borovu selu



Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas na obeležavanju 20. godišnjice ubistva 12 hrvatskih policajaca u Borovom Selu, današnjem Borovu, da svako ko je odgovoran za bilo koji zločin tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj za to mora da odgovara.

"Hrvatska je bila žrtva agresije, žrtva teškog stroja koji je dolazio s Istoka, žrtva velikosrpske miloševićevske politike", rekla je Kosorova, istakavši da je rat bio odbrambeni, pravedan i oslobodilački.

U Borovu je 2. maja 1991. godine iz zasede ubijeno 12 hrvatskih policajaca koji su spasavali dvojicu kolega koje su u noći između 1. i 2. maja zarobili pripadnici srpskih paravojnih formacija.

Hrvatski mediji navode da je za zločin u Borovu tadašnje Vojno tužilaštvo u Osijeku 1992. podiglo optužnicu protiv 51 osobe.

U odsustvu je deset osoba osuđeno na 20 godina zatvora, ali je 1998. na njih primenjen Zakon o opštem oprostu.

Prošle godine podignute su krivične prijave protiv pet osoba od kojih je jedna u istražnom zatvoru, a četiri u bekstvu.

Polaganjem venaca kod spomen obeležja na Trgu majskih žrtava u Zagrebu danas je obeležena i godišnjica raketiranja glavnog grada Hrvatske 2. i 3. maja 1995.

Dan po otpočinjanju akcije "Bljesak" bivši predsednik takozvane RSK Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba, zbog čega je kasnije pred Haškim sudom osuđen na 35 godina zatvora.

Snage bivše RSK ispalile su na grad 23 projektila i tada je poginulo šest ljudi, a
176 osoba je ranjeno.
XS
SM
MD
LG